BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Yatırım yapacaklar bu ankete dikkat!

Sermaye Piyasası Kurulu'nun Nisan ayı beklenti anketi sonuçları açıklandı. İşte yatırımcıların bu ay için beklediği piyasa dengesi

Abone ol

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) nisan ayı anketinde Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksinin mayıs ayında yükseleceğini bekleyen katılımcıların oranı yüzde 30 oldu.

SPK'nın, 260 üst düzey yönetici tarafından yanıtlanan nisan ayı beklenti anketine göre, katılımcıların yüzde 66 ile çoğunluğu bu ay gösterge bono faiz oranında değişim beklemezken altı aylık ve yıllık beklentilerde söz konusu oran sırasıyla yüzde 51 ve yüzde 42'ye geriledi. Aylık beklentilerde bir dönem önce yüzde 13 olan faiz oranında düşüş bekleyen katılımcıların oranı nisan ayında yüzde 25 olarak gerçekleşti.

ABD dolarına ilişkin katılımcıların yüzde 70'i mayısta, yüzde 52'si önümüzdeki altı ayda değişim beklemezken yıllık dönemde baskın görüş yüzde 50 ile artış yaşanacağı doğrultusunda oldu.

Katılımcıların yüzde 70'i mayıs ayında, yüzde 54'ü önümüzdeki altı ay, yüzde 47'si ise önümüzdeki bir yılda avroda değişim beklemiyor. Aylık dönemde yüzde 10 olan artış bekleyen katılımcıların oranı, altı aylık ve yıllık dönemler için sırasıyla yüzde 23 ve yüzde 34'e yükseldi.

MAYIS'TA DEĞİŞİM BEKLENMİYOR

Katılımcıların yüzde 59'u BIST-100 endeksine ilişkin mayısta değişim beklemezken yüzde 30'u artış, yüzde 10'u ise azalış bekliyor. Altı aylık ve yıllık dönemler için artış beklentisine sahip katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 48 ve yüzde 57'ye ulaştı.

BIST pay piyasası işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 61 ile çoğunluğu mayısta değişim beklemiyor. Aylık dönem için yüzde 31 olan artış bekleyen katılımcıların oranı altı aylık ve yıllık dönemler için yükselerek, sırasıyla yüzde 52 ve yüzde 59 oldu.

Halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 58'i mayısta değişim beklemiyor, altı aylık ve yıllık dönemler için artış beklentisi ağırlık kazanıyor, bu yönde görüş bildiren katılımcılar sırasıyla yüzde 63 ve yüzde 70 ile çoğunluğu oluşturuyor. Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında aylık beklentilerde artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 30'dan yüzde 39'a yükseldi.

Yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 65 ile çoğunluğu mayısta değişim beklemezken altı aylık ve yıllık dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı yükselerek sırasıyla yüzde 56 ve yüzde 61'e çıktı.

HACİM ARTIŞI BEKLENTİSİ

BIST pay piyasası yatırımcı sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 63 ile çoğunluğu bu ay değişim beklemezken altı aylık ve yıllık beklentilerde ağırlık görüş artış yaşanacağı yönünde oldu, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 53 ve yüzde 62'ye ulaştı.

Katılımcıların yüzde 64'ü Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) işlem hacmine yönelik olarak mayısta değişim beklemezken yüzde 31'i artış olacağını düşünüyor. Altı aylık ve yıllık beklentilerde ise çoğunluğun görüşü artış yaşanacağı doğrultusunda gerçekleşti, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 58 ve yüzde 65'e yükseldi.

Yatırım fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 58'i mayıs ayında değişim beklemezken altı aylık ve yıllık dönemler için artış beklentisi ağırlık kazandı, sırasıyla yüzde 60 ve yüzde 65 oldu.

Emeklilik fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 35'i bu ay değişim beklemezken yüzde 62'si artış bekliyor. Altı aylık ve yıllık dönemler için de artış beklentisi ağırlık kazandı ve sırasıyla yüzde 76 ve yüzde 79'a ulaştı.

VOB