BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Yaşayamadı ama yaşatacak

Şanlıurfa'da beyin ölümü gerçekleşen 16 yaşındaki Nazlı Canbek 3 hastaya hayat vercek.

Abone ol

Şanlıurfa'da dedesine ait ruhsatsız silahla oynadığı sırada, kafasına isabet eden kurşunla beyin ölümü gerçekleşen lise öğrencisi 16 yaşındaki Nazlı Canbek'in kalp, böbrek ve karaciğeri 3 hastaya nakledilecek.

Ailesinin organ bağışı talebi üzerine Adana'daki Bölgesel Organ ve
Doku Nakli Koordinasyon Merkezi'nden gelen uzman bir ekip, kan ve doku
örnekleri üzerinde yaptığı incelemede ''kan şekeri ve sodyum'' oranlarının yüksek oluşu nedeniyle Nazlı Canbek'in organlarının alınamayacağını bildirmişti. Bunun üzerine Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi ile yapılan görüşme sonunda Malatya İnönü Üniversitesi'nden 4 kişilik uzman bir ekip, özel donanımlı bir ambulansla Şanlıurfa'ya sevk
edildi.

Gece yarısı kente gelen ve Şanlıurfa Devlet Hastanesi yoğun bakım servisinde yaşam destek ünitesine bağlı olan Canbek'ten kan örnekleri
alan Malatya Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümünden Prof.
Dr. Sezai Yılmaz başkanlığındaki ekip, organların alınmasına karar verdi.

Ameliyatın gerçekleştirilebilmesi için 40 ünite kana ihtiyaç olduğunu belirten uzmanlar, bu konuda devlet hastanesi yetkililerinden yardım istedi. Şanlıurfa Valiliğinin de desteğiyle 40 ünite kanın 1 saat içinde bulunması üzerine sabaha karşı tamamlanan ameliyat sonunda Canbek'in karaciğeri, kalbi ve 2 böbreği alındı. Özel soğutucu kutulara konulan organlar, ambulansla Malatya'ya gönderildi.

-HEMŞEHRİSİNE UMUT OLACAK-

Ameliyat sonrası gazetecilere bir açıklama yapan Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Canbek'in organlarının nakil bekleyen 3 hastaya hayat vereceğini söyledi.

Genç kızın karaciğerinin, Malatya'da tedavi gören hemşehrisi 2 çocuk annesi Zahire Yaman'a nakledileceğini ifade eden Yılmaz, böbreklerin ise yine Malatya'da tedavi gören bir başka hastaya nakledileceğini kaydetti.

Canbek'in kalbinin ise Gazi Üniversitesi'nde birkaç yıldan bu yana kalp rahatsızlığı bulunan erkek hastaya nakledileceğini belirten Yılmaz, kızlarının genç yaşta kaybeden Canbek ailesine duyarlılıklarından ötürü teşekkür etti.

Şanlıurfa Devlet Hastanesi yetkililerinin de operasyonun gerçekleştirilmesinde büyük yardımları olduğuna işaret eden Yılmaz,''Ankara'nın doğusunda, Malatya haricinde hiç bir ilde organ bağışı yapılmamıştı. Bugün Şanlıurfa'da bir ilk gerçekleştirildi. Emeneği geçen herkesi kutluyorum'' diye konuştu.