BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.439,16
HABER /  GÜNCEL

'Yasa dışı uyuşturucularla savaş başarısız'

Uluslararası Bilimsel Uyuşturucu Politikaları Merkezi, küresel düzeyde uyuşturucuyla mücadelenin başarısızlığa uğradığını açıkladı.

Abone ol

Uluslararası Bilimsel Uyuşturucu Politikaları Merkezi, küresel düzeyde uyuşturucuyla mücadelenin başarısızlığa uğradığını açıkladı.

British Medical Journal Open'da yayımlanan raporda, "son 20 yıllık süreye bakıldığında, yasa dışı uyuşturucular, küresel düzeyde en ucuz ve en saf halde" deniyor.

Hükümetlerin desteklediği 7 uluslararası uyuşturucu izleme sisteminden alınan verilerle hazırlanan raporda, uyuşturucu maddelerin artık bir suç konusu olmaktan çıkarılıp halk sağlığı sorunu olarak görülmesi gerektiği belirtiliyor.

Araştırmada, 7 uyuşturucu izleme sistemince, esrar, kokain ve eroin gibi uyuşturucuların fiyatları ve saflığı konusunda en az 10 yıldır derlenen veriler esas alındı.

Raporda uyuşturucuların piyasadaki fiyatlarının 1990-2010 yılları arasında düşüş kaydettiği ve bu arada saflık ve etki derecesinin arttığı belirtildi.

Örneğin Avrupa'da, opiatlarla kokainin ortalama fiyatı, enflasyon ve saflık derecesi hesaba katıldığında, 1990-2010 yılları arasında % 74 ile % 51 arasında düşüş kaydetti.

Vancouver'da bulunan Uluslararası Bilimsel Uyuşturucu Politikaları Merkezi, 1990'dan bu yana dünyanın birçok yerinde güvenlik birimlerince ele geçirilen kokain, eroin ve esrar miktarında büyük artış olduğunu belirtti.

Raporu hazırlayanlardan, merkezin bilim bölümü başkanı Dr. Evan Wood, "Toplumsal sağlık ve güvenliği ön plana çıkaracak politikaların nasıl uygulamaya sokulabileceğini araştırmamız gerek. Uyuşturucu teminini azaltma çabalarının başarılı olmayacağı anlaşıldığı için, artık, bağımlılık tedavilerinin artırılmasına ve uyuşturucuyla ilişkili zararı düşürecek diğer stratejilere ihtiyaç var." dedi.