BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

ABD hükümeti resmen kepenk kapattı

Demokrat ve Cumhuriyetçi partiler bütçe konusunda yeni bir plan üzerinde anlaşmaya varamadı, memurlar evlerinin yolunu tuttu.

Abone ol

ABD'de iki parti bütçe üzerinde anlaşamadı ve ülke bütçesiz kaldı.  Devlet daireleri bugünden itibaren kapandı. 1 milyondan fazla memur izinli sayılacak. Krizin dünya ekonomilerini etkilemesinden korkuluyor.

Kongredeki bütçe krizi nedeniyle ABD hükümeti 17 yıl aradan sonra ilk kez resmi olarak kapandı.

Amerikalıların 'governmentshutdown' olarak adlandırdıkları 'hükümet krizi' nedeniyle, 2 milyon federal personelden yüzde 40'ı ücretsiz izinli olarak evlerine gönderilebilecek.

BÜTÇE KRİZİ VE BORÇ TAVANI
Piyasalar Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımını ne zaman azaltacağını tartışırken, şimdi de ABD’nin bütçe krizi ve borç tavanı yeni endişe kaynakları olarak ortaya çıktı.

Cumhuriyetçiler, 2010 yılında Kongre’den geçen ve Obamacare olarak da bilinen sağlık yasasının 1 yıl geciktirilmesi durumunda yeni bütçeyi onaylayacaklarını belirtiyor. Demokratlar ise yasadan vazgeçmek istemediği için anlaşma sağlanamıyor. İki parti de hükümetin kapanmasını istemediklerini söylese de yapılan açıklamalar suçu karşı tarafa yükleme amacında oldukları havasını yaratıyor.

KAPANACAK YERLER
Kapanma durumunda posta dağıtımı, hava trafik kontrolü ve sosyal güvenlik ödemeleri gibi asli hizmetler sürerken 800 bin civarı kamu çalışanının ücretsiz izne gönderilebileceği, hayvanat bahçeleri, meteoroloji servisi, müzeler ve ulusal parkların kapanabileceği belirtiliyor. Olası bir kapanmanın büyüme üzerine etkisi kapalı kalma süresine bağlı olacak.

İKİNCİ SORUN BORÇ TAVANI
ABD’de 1977 - 1996 arası hükümet 17 defa kapandı. Bütçe konusunda bir anlaşma olsa da borç tavanı problemi hala gündemde. ABD Hazine Bakanı Jacob Lew’in borçlanma sınırına en geç 17 Ekim’de ulaşılacağını açıklamasının ardından, gözler hükümet yetkililerinin borç tavanını yükseltilmesi noktasında atacağı adımlara çevrildi. ABD’de Hazine’nin borçlanmasına 1917 yılından bu yana üst sınır getiriliyor. ABD’nin borç tavanı en son bu yıl ocak ayında 300 milyar dolar daha artırılarak 16.7 trilyon dolara yükseltilmişti. Tavan 17 Ekim’e kadar daha da yükseltilmezse ABD’nin temerrüte düşme ihtimali bulunuyor.

OBAMA SERT KONUŞTU

ABD Başkanı Barack Obama, hükümetin kapanmasına birkaç saat kala Beyaz Saray'da açıklama yaptı ve bütçe krizini giderecek tasarıyı geçirmek için sağlık reformunun geciktirilmesini şart koşan Cumhuriyetçilere oldukça sert eleştiriler yöneltti.

Obama, Kongre'de bütçe konusundaki anlaşmazlık yüzünden hükümetin kepenkleri kapatmasının, ülke ekonomisine önemli boyutta zarar vereceği ve sıradan vatandaşlar üzerinde çok ciddi ekonomik etkileri olacağı uyarısında bulundu.

Başkan Obama, "Amerikan ekonomisinde zor kazanılan ilerlemeleri risk altına sokmak, sorumsuzluğun en üst safhasıdır ve bu böyle olmak zorunda değil. Tekrar ediyorum, bu böyle olmak zorunda değil" dedi.