BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,04
HABER /  GÜNCEL

Yargıtay'da 'Balyoz' gerginliği!

Balyoz Planı davasının temyiz duruşması, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde başladı. Avukat Celal Ülgen ile mahkeme başkanı tartıştı

Abone ol

Balyoz davasının Yargıtay'daki temyiz duruşması öncesinde avukatlarla polis arasında gerginlik yaşandı. Listede isimleri bulunmadığı için salona alınmayan avukatlar polisle tartıştı.

YARGITAY'DA BALYOZ GERGİNLİĞİ

361 sanıklı Balyoz davasının Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ndeki temyiz duruşması öncesinde Yargıtay binasının önün hareketli saatler yaşıyor. Aralarında eski kuvvet komutanlarının da bulunduğu sanıkların yakınları sabahın erken saatlerinden itibaren Yargıtay önünde toplanmaya başladı. Sanıkların ve avukatların sayısının, salonun kapasitesinin üstünde olmasından dolayı 250 kişilik salona sadece, oluşturulan listede ismi bulunan avukat, izleyici ve gazeteciler alındı. Uygulama nedeniyle duruşmanın başlamasından önce Yargıtay salonu girişinde tartışmalar yaşandı. Listede ismi bulunmadığı için salona alınmayan bir grup avukatla, polise tepki gösterdi. Polisle avukatlar arasında tartışma yaşandı. Duruşmaya katılmak için Yargıtay'a gelen avukatlar, alkışlarla uygulamayı protesto etti.

BALYOZ DAVASI YARGITAY'DA

Yargıtay'da, aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu Balyoz Planı davasının temyiz duruşması başladı. Duruşma, Yargıtay girişinde yaşanan izdiham sebebiyle saat 9 yerine 9.30'da başladı. Heyet, salondaki yerlerini aldı.

361 sanıklı Balyoz Planı davasının temyiz duruşması için Yargıtay konferans salonundaki duruşmaya, sanık avukatları, aileleri ve yakınları katılıyor.

GÖRÜNTÜ YASAK

Her kurumdan bir muhabirin takip etmesine izin verilen duruşmanın başında görüntü alınmasına izin verilmedi.

Salon içine yerleştirilen bilgisayar ekranlarında, duruşma salonunda ses ve görüntü kaydedilmesi ve nakledilmesinin yasak olduğu, ses ve görüntü alanların 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağı hatırlatıldı.

Duruşmada, yaklaşık 120 sanık avukatı, savunmalarını yapmaya başlayacak. Duruşmalar, savunmalar tamamlanıncaya adli tatilde de kesintisiz sürecek.

AVUKATLARIN SAVUNMALARI

Yargıtay 9. Ceza Dairesindeki temyiz duruşmasında sanık avukatları savunmalarına başladı. Duruşmada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğnamesinin okunması tamamlandı.

Başkan Ekrem Ertuğrul, sanık avukatlarından Ali Rıza Dizdar'ın savunma yapmak için öncelik istediği dilekçesinin kendilerine ulaştığını belirterek, duruşmayı açmadan önce yaptığı açıklamayı hatırlattı.

Heyet olarak savunmaların avukatların soyadına göre alfabetik yapılmasına karar verdiklerini söyleyen Ertuğrul, hangi nedenle olursa olsun savunma sırasında değişiklik yapılmayacağını, taleplerinin değerlendirilmeyeceğini söyledi.

Dizdar'ın dilekçesini daha önceden gönderdiğini belirterek, itiraz etmesi üzerine, Başkan Ertuğrul da taleplerin kabul edilmeyeceğini yineledi.

Listelerin duruşmalı temyiz isteklerine göre düzenlendiğini ifade eden Ertuğrul, "Heyetimiz böyle bir karar aldı, bunu tekrar değerlendirmeye almayacağımızı belirtmek isterim" dedi.

BAŞKAN : SAVUNMA HAKKI KISITLANMAYACAK

Ertuğrul, savunmaların bu sıralamaya göre yapılacağını, sırası geldiğinde salonda bulunmayanların tüm savunmalar bittikten sonra dinleneceğini kaydetti.

Ekrem Ertuğrul, "Burada kimsenin savunma hakkını kısıtlamayacağız, bunan inanın" dedi.

CELAL ÜLGEN İLE BAŞKAN TARTIŞTI

Söz alan Avukat Celal Ülgen'in, "Sesinizi yükselttiniz. Bunu avukatlar olarak kabul etmemiz mümkün değil. Lütfen avukatlara karşı sesininizi yükseltmeyin" demesi üzerine Başkan Ertuğrul, "Sizden talimat alacak değilim" dedi.

Duruşma kurallarını hatırlattığını, herkesin savunmasını alacaklarını söyleyen Ertuğrul'un, "İlk derece mahkemesinde aleni bir duruşma yapıldı, her söylenen sözün basın ve izleyiciler tarafından 75 milyonun bilgi sahibi olması sağlandı" şeklindeki sözleri de salonda tepkiyle karşılandı.

Buradaki duruşmada da aleni duruşma yapıp, Yargıtay'ın fiziki imkanları çerçevesinde sözlü beyanların alınacağını vurgulayan Ertuğrul, "Tutuklu sanıklar burada olmadığı için onların hakkını korumak adına her avukat buraya gelecek savunmasını yapacak. Sınırlama yapmayacağız, savunmanızı sınırlamayacağız" diye konuştu.

10 DAKİKA ARA TALEBİ

Avukatlar, iddianamadeki sanık sırasına göre savunmalara hazırlandıklarını belirterek, ortak savunma hazırladıklarını, soyadı sıralamasına göre bunu yapmalarının mümkün olamayacağını dile getirdiler. Avukatlar, Başkan Ertuğrul'dan, konuyu değerlendirmek üzere 10 dakika ara istedi.

Duruşmaya verilen aranın ardından sanık Halil İbrahim Fırtına'nın avukatı Kazım Yiğit Akalın savunmasına başladı.

Bu arada, duruşma salonuna girmek isteyen sanık yakınları içeri alındı. 245 kişilik salonda yer kalmadığı için bazı sanık yakınları ek sandalyelere oturtuldu, kalan kısmı ayakta bekliyor.

Duruşmayı ayrıca CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da takip ediyor. Yargıtay konferans salonunda, basın mensuplarının fotoğraf ve görüntü almaması için ekranlara uyarı yazısı yazıldı. Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 183 ve 286. maddeleri hatırlatılıp cezai müeyyide uygulanacağı ifade edildi. Sanıkların duruşmaya katılıp katılmayacağına ise bugün karar verilecek. Sanık avukatlarının böyle bir talep bulunması bekleniyor.

SAVCI MAHKUMİYET KARARININ ONANMASINI İSTEMİŞTİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan Balyoz Planı davasıyla ilgili tebliğnamesini hazırlayarak dava ile ilgili kararı verecek Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne göndermişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Balyoz Planı davasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'ın da aralarında olduğu 256 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarının onanmasını istemişti.

Tebliğnamede, sanıklar eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'a verilen 20'şer yıl hapis cezası ile Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'a verilen 18'er yıl hapis cezalarının onanması talep edilmişti. Tebliğnamede ayrıca 67 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarının ise bozulması istenmişti.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET 20 YILA İNDİRİLMİŞTİ

Balyoz darbe planı davasında, eski 1. Ordu Komutanlarından emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'e 'örgüt yöneticiliği' suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmişti. Fakat mahkeme, 'darbeye eksik teşebbüs' gerekçesiyle cezaları 20'şer yıla indirmişti.

Engin Alan, Ergun Saygun ve Bilgin Balanlı'ya ise 18 yıl hapis cezası vermişti. Dursun Çiçek de 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 34 sanık beraat ederken 330 sanığa çeşitlik hapis cezaları verilmişti. Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün dosyası ifade veremediği için ayrılmıştı. Mahkeme 250 tutuklu sanıkların tümüne tutukluluklarının devamına karar vermişti.

DURUŞMA HAFTANIN 4 GÜNÜ YAPILACAK

Yargıtay'da, aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu Balyoz Planı davasının temyiz duruşması başladı. Duruşmalar, haftanın 4 günü yapılacak. Mahkeme Başkanı duruşma kurallarını açıkladı. Buna göre duruşmalara sabah saat 9.00'da başlanacak ve saat 12.00'de ara verilecek. Duruşma saat 13.30'da tekrar başlayacak. Duruşmalara kesintisiz olarak devam edilecek ancak duruşma cuma günü yapılmayacak, perşembeye kadar arda arda devam edecek. Duruşmada sanık avukatları savunma yapacak, sanıklar ise duruşmada bulunmayacak. Raportörün hazırladığı rapor okunarak başlanacak. Savunmalar not tutularak kaydedilecek olmasından dolayı duruşmanın amacına uygun savunma yapılması istendi. Duruşma kurallarının okunmasının ardından raportörün hazırladığı rapor okunarak duruşma başladı.