BIST 10.083
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.434,13
HABER /  GÜNCEL

Yargıtay Başkanı'ndan flaş idam açıklaması

Özgecan Aslan cinayetinin ardından Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, idam tartışmalarını değerlendirdi.

Abone ol

Özgecan Aslan cinayeti ardından Türkiye ayağa kalktı, öellikle sosyla medya başta olmak üere halkın çeşitli kesimlerinden 'İdam geri gelsin' sesleri yükselmeye başladı. Konuya ilişkin Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit açıklama yaptı, gazetecilere Yargıtay evinde öğle yemeği verdi.

Cirit, idam taleplerine ilişkin, 'Önce topğlumun genlerini düeltmek gerek" dedi. 

Yemek öncesi konuşan Cirit, Özgecan Aslan'ın yakılarak öldürülmesinin ardından başlayan idam taleplerini şöyle değerlendirdi:

"TOPLUMUN GENLERİNİ DÜELTMEK GEREKİR"

"Trajik bir olay. Toplumun genlerini düzeltmek gerekir. Hoşgörüyü sevgi ve saygıyı yaygınlaştırmak gerekiyor. Eğitim önemli. Nedensiz insanların öldürüldüğünü görüyoruz. Olayın sosyal ve eğitim boyutu var. Görsel medya önemli. Bizim dizilere her akşam 500 kişi ölüyor. Özgecan olayı bizi derinden sarsmıştır. Toplumda Özgecan olayıyla yüzde 80'i idamın geri gelmesini ister. Avrupa Birliği kriterleri için idamın kaldırılmasına imza attık. Biz yasaları uygularız. Devlet mantığında duygu ve düşünce olmaz."

ismail-rustu-cirit.20150218145013.jpg

Mahkemelerin iyi hal indirimini de değerlendiren Cirit, şunları söyledi:

"İYİ HAL İNDİRİMİ"

"İyi hal indirimi yargılama sürecinde sanığın göstermiş olduğu davranış olumlu olursa mahkemeye saygı göstermiş ve soruları doğru cevaplamışsa hakim olumlu olarak değerlendirebiliyor. Burada hakim insiyatifiyle indirime gidebiliyor. Yargıtay bu keyfiliği ortadan kaldırmak için bu davalara özenle bakıyor."

ADALET BAKANLIĞI'NA 4 MADDELİK TEKLİF

Yargıtay Başkanı Cirit, Yargıtay'ın sorunlarını da çözme adına Adalet Bakanlığı'na dört maddelik yasa teklifi gönderdiklerini söyledi. Cirit, Güvenlik paketi görüşmleri olduğu için teklifin ne zaman ele alınacağını bilmediklerini belirtti.

Adalet Bakanlığına gönderilen teklife göre; Yargıtay'da ön büro kurulacak, tüm dosyaların bir an önce görüşülmesi sağlanacak. Hukuk Genel Kurulu'nda 516 kişiyle yapılan görüşmeler sona erecek. Birinci Başkanlar Kurulu'nun belirleyeceği 5 kişilik heyet bu görüşmeleri yapacak. Yargıtay'ın fiziksel sıkıntılarının giderilmesi için Yargıtay'a Anayasa Mahkemesi ile Adalet Akademisi arasındaki arsaya yeni bina yapılacak. Eğitim problemlerinin çözümü için Hukuk Fakülteleriyle iş birliği yapılacak. Alternatif hukuk çözüm yolları denenecek. Ceza yargılamalarında temyiz harcı getirilecek.