BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.440,38
HABER /  GÜNCEL

Yargıda arabuluculuk nasıl çalışacak?

Yargıdaki iş yükünün azaltılması için öngörülen yargıda arabuluculuk sistemi nasıl uygulanacak. İşte yanıtları...

Abone ol

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, yargıda arabuluculuk sistemini getirecek olan düzenlemenin yasal zeminin zayıf olduğunu söyledi. Düzenlemenin mahkemeler yerine işlev görmeyeceğinin altını çizen Türk, "Herkes istediği zaman yargı yolunu tercih edebilir" dedi.

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Habertürk televizyonunda katıldığı bir yayında 'yargıda arabuluculuk' sisteminin ayrıntılarını anlattı.

Modern hukukta uyuşmazlıkların mutlaka yargı önünde değil, farklı ortamlarda çözümüne ilişkin eğilimler olduğunun altını çizdi. Türk, tasarıdaki en büyük eksikliğin ise arabulucu olarak görev yapacak kişilerin özgür ve bağımsız bir kurum bünyesinde örgütlenmesine ilişkin düzenlemenin bulunmaması olduğu söyledi.

Türk'ün verdiği bilgilere göre, 2 yıl önce hazırlanan ve TBMM Adalet Komisyonu'na gelecek olan 'Arabulucukluk' tasarının ayrıntıları şöyle :

- Arabulucular hukuk fakültesi mezunu olmayacak. Farklı fakültelerden mezun olmaları yeterli olacak.

- Arabulucular mahkeme gibi hareket etmeyecek. Arabulucular özel hukuk alanına giren konularda tarafların biraraya gelmeleri için uygun zemin hazırlayacak.

- Arabuluculuk sistemi içinde anlaşmaya varan taraflar, anlaşmayı bir metin haline getirip icra dairesinde onaylı hale getirecekler.

- Arabuluculuk sistemine başvuranlar anlaşma sağlasalar da sağlamasalarda sonunda isterlerse yargı yoluna başvurabilicekler.

-Arabuluculuk sistemine yalnızca özel hukuk alanına tabi durumlarda başvurulabilecek. Örneğin, ceza, boşanma gibi konularda arabuluculuk sistemi işlemeyecek.
 
- Arabuluculuk sistemine başvurmak isteği bağlı olacak.