BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.514,01
HABER /  GÜNCEL

Yargı krizi değil, yargı darbesi!

Siyasetçilerin yargıya yönelik eleştirileri sürüyor. AK Partili Fırat'ın sözleri çok konuşulacak.

Abone ol

Adıyaman'ın Kahta ilçe belediyesi tarafından düzenlenen 'Demokratik ve Özgürlükler Açılımı' adlı altında düzenlenen konferansa katılan Dengir Mir Mehmet Fırat, yargının darbe yaptığını belirterek, bu sürecin sonunda Türkiye'nin nur topu gibi bir 'demokrasi' evladının olacağını kaydetti.

Ülkede Kürt sorununun varlığının göz ardı edilemeyeceğini ve bu sorundan dolayı binlerce kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Fırat, sorunların ötelemek yerine sorunları çözme gayreti içerisinde olunması gerektiğini söyledi.

Demokratik açılımın 6-7 aylık bir geçmişinin olmadığını ve AK Parti'nin iktidara geldiği günden beri açılım düşüncesinin var olduğunu dile getiren Fırat, Türkiye insanının her şeye layık olduğunu vurguladı.
Anayasa'nın değiştirilmesi zorunluluğuna değinen Fırat, bu günkü Anayasa'nın anti özgürlükçü, verasetçi ve darbe zihniyetiyle hazırlanmış bir anayasa olduğunun altını çizdi. Ülkenin sivil, demokrat, özgürlükçü bir anayasayı yapması gerektiğini söyleyen Fırat, hükümetin verdiği mücadelenin temelinde bunun olduğunu kaydetti.

YARGI DARBESİ

Konferans sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Fırat, "1982 Anayasa'sıyla Türkiye'nin yönetilmesi mümkün değil. Türkiye için bir ayıptır. Türkiye öylesine gelişen bir ülkedir ve darbe anayasasıyla yönetilmesi mümkün değil. Güçler arasındaki denge, yani devletin resmi organları arasındaki sınırlar birbirlerine etkiler şekilde yazılmış ki, sivil seçilmiş olan organların, atanmış olan organlar tarafından onların üstünde görülmesi maalesef bugünkü kaosu oluşturmuştur. Yalnız bu
bugünün kaosu değildir, bundan evvel 367, Anayasa Mahkemesi'nin Meclis'in (TBMM) çıkarmış olduğu iki maddenin iptali gibi birçok hukuk katliamı yapılmıştır. Bugünkü olan olay da maalesef yargı darbesidir" dedi.

Yaşanan yetki kargaşasının demokrasiyi doğuracağını belirten Fırat, "Yaşanan bu olaylar demokrasinin yolda olduğunun gösteriyor. Türkiye'nin nur topu gibi 'demokrasi' dediğimiz evladı olacaktır" şeklinde konuştu.

HÜLLE YAPIYORLAR

İktidarın bazı kurumlara sızmaya çalıştığı yönündeki iddialara ise Fırat, "Maşallah o kadar sızmış ki HSYK bugün bu kararı alabiliyor. Demek ki hiç sızamamış. Düşünün ki, Adalet Bakanlığı'nın müsteşarı olmasa o kurul çalışmaya bile başlayamaz. İşinize geldiği kararda adil yargı diyeceksiniz, işine gelmediğinde ise bunlar iktidarın yargısı diyeceksiniz. Buna hülle diyorlardı eskiden. Hülle yapıyorlar" diye konuştu.