BIST 10.311
DOLAR 32,21
EURO 34,72
ALTIN 2.449,36
HABER /  GÜNCEL

Yargı CHP'nin arka bahçesi mi?

Erzurum savcılarını görevden alan HSYK'ya ağır dille yüklenen AK Parti'li Bozdağ'ın hedefinde bu kez CHP var.

Abone ol

AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, HSYK'nın kararının yargı bağımsızlığına yargıdan bir müdahale olduğunu söyleyerek, "Hakimlere ve savcılara gözdağı vermektir. Ayrıca, CHP yargıdan doğrudan elini çekmeli. Bugün yargıda bir siyasallaşma varsa, onun en büyük motor gücü CHP'dir. CHP yargıyı kendi arka bahçesi gibi görmekten de vazgeçmelidir." dedi.

Bozdağ, Seyhan Kültür Merkezi'nde düzenlenen AK Parti Türkiye Buluşmaları Adana toplantısında konuştu. Bozdağ, HSYK'nın, Erzurum özel yetkili Başsavcıvekili Tarık Gür, Cumhuriyet savcıları Rasim Karakullukçu, Mehmet Yazıcı ve Osman Şanal'ın, CMK'nın 250. maddesi kapsamındaki yetkilerinin kaldırılmasına ve Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, Gür, Karakullukçu, Yazıcı ve Şanal hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermesini eleştirdi.

Türkiye'nin huhuk devleti olmasından ve demokrasisinin güçlenmesinden rahatsız olanların olduğunu söyleyen Bozdağ, "Onun için işleyen her mekanizmayı karalayan büyük bir yapı var" diye konuştu.

Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun kararının son bir kaç günün konusu olmadığını savunarak şöyle devam etti:
"Bu konunun uzun bir geçmişi var. Ama çok ilginçtir, Türkiye'de bir soruşturma devam ediyor, idari bir kurul olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, yargı bağımızlığını koruması gerekirken, hakimlerin ve savcıların özgürce ve cesurca soruşturma ve kovuşturma yürütmesinin teminatı olması gerekirken, toplanıyorlar, kanunları da hukuk fakültesinin birinci sınıfına giden diyorlar ya, ona gerek yok, benim babam ilkokul mezunu, babam okusun o kanunu öyle yorumlamaz.

YARGI BAĞIMSIZLIĞINA YARGIDAN MÜDAHALE VAR
Bozdağ, Türkiye'de onbinlerce dava olmasına rağmen HSYK'nın Erzurum'da yürütülen soruşturmayla neden yakından ilgilendiğini merak ettiğini ifade ederek şunları söyledi:
"Yasa açık bu soruşturmayı 250'ye 1'e göre bu savcıların yapması lazım. Devam eden Erzurum'daki olay bir soruşturmadır, yargılama değildir. Peki, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu buraya bakıyor mu? Bakmıyor. Nereye bakıyor? 250'ye 3'e bakıyor. Bu kesinlikle yargı bağımsızlığına yargıdan bir müdahaledir. Hakimlere ve savcılara gözdağı vermektir. Bundan sonra bir hakim hakkında meslekten ihracı, yükselmesi, terfisi gibi her türlü kararı veren kurul, 'bu dosyaya sen bakma' dediği zaman nasıl soruşturulacak bu dosya. Ben birşeyi anlamakta zorlanıyorum. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Erzurum'da yürütülen bu soruşturmayla yetkilerini aşarak niye ilgilenir merak ediyorum. Şemdinli iddianemesi düzenlenmişti, o olayla ilgili savcıyı da meslekten ihraç ettiler, orada o davayla bu kadar neden ilgilenildi doğrusu onu da merak ediyorum. Türkiye'de onbinlerce dava var, onların hangisiyle bu kadar yakından ilgileniliyor.

CHP YARGIYI KENDİ ARKA BAHÇESİ GİB GÖRMEKTEN VAZGEÇMELİ
CHP Lideri Deniz Baykal'ın grup toplantısındaki açıklamalarını da eleştiren Bozdağ, "Sayın Baykal, her hafta salı günü yargıyı konuşuyor. Bir avukat gibi konuşuyor. Zaten çetelerin, mafyaların avukatı olduğunu kendisi söyledi. Her hafta salı günü yapılan grup konuşmalarında, yargılama yapan bir mahkeme edasıyla, yargılamayı yapan hakimleri suçlu ilan eden, soruşturmayı yürütenleri suçlu ilan eden bir Baykal görüyoruz" dedi. Bozdağ, Türkiyenin bunları aşması gerektiğini vurgulayarak, "CHP yargıdan doğrudan elini çekmeli. Bugün yargıda bir siyasallaşma varsa, onun en büyük motor gücü CHP'dir. CHP yargıyı kendi arka bahçesi gibi görmekten de vazgeçmelidir. Bu yargı milletin yargısıdır, millet adına karar verir" şeklinde konuştu.