BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

'Yaptırımlar Suriye'yi yavaş yavaş parçalıyor'

Önde gelen Suriyeli işadamlarından Faysal el Kudsi, yaptırımların ülke ekonomisini felce uğrattığını, İran'ın gönderdiği paranın yeterli olmadığını belirterek 'Protestoculara karşı askeri operasyonlar en fazla altı ay sürer' dedi.

Abone ol

Suriyeli önde gelen işadamlarından Faysal el Kudsi, uluslararası yaptırımların Suriye ekonomisine sekte vurduğunu ve yönetimin yavaş yavaş parçalanmaya başladığını söyledi.

1961-63 yıllarında cumhurbaşkanlığı yapan Nazım el Kudsi'nin oğlu olan Faysal El Kudsi, BBC'ye Esad yönetiminin muhaliflere karşı askeri operasyonlara en fazla altı ay devam edebileceğini, sonra milyonlarca kişinin meydanlara çıkacağını savundu.

El-Kudsi, ancak Esad yönetiminin sonuna kadar savaşacağını söyledi.

İnsan hakları gruplarına göre, Beşar Esad'a karşı 11 ay önce başlayan ayaklanmada en az yedi bin kişi öldü.

Hükümet de çatışmalarda "silahlı çeteler ve teröristlerle" savaşan en az 2 bin güvenlik görevlisinin öldüğünü söylüyor.

Suriye'de şiddet dün de sürdü. Şam'da rejimi protesto gösterisine dönüşen bir cenaze töreninde kalabalığa ateş ateş açılması sonucu en az bir kişi öldü. Ülke genelindeki çatışmalarda da 20 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

'Hükümeti ekonomik kriz düşürecek'

Beyrut'ta bulunan BBC muhabiri Jim Muir'e göre krizi yakından izleyen, aralarında Amerikalıların da bulunduğu bazı gözlemciler, rejimin devrilmesinde ekonomik faktörlerin belirleyici olacağına inanıyor.

BBC'ye konuşan Faysal el Kudsi de iş çevrelerinin Esad yönetiminden desteğini çekmeye başladığını söyledi.

Londra merkezli bir yatırım bankasının yönetim kurulu başkanı olan ve Suriye'de yatırımları bulunan El Kudsi, yaptırımlar nedeniyle ekonominin felç olduğunu, İran'ın para gönderdiğini ancak bunun da yetersiz kaldığını belirtti.

Ayaklanmanın turizmi bitirdiğini, petrol ve diğer ürünlere getirilen ihraç yasağının gayri safi yurt içi hasılayı önemli ölçüde azalttığını belirten El Kudsi, "Merkez bankasının 22 milyar dolardan 10 milyar dolara inen rezervi hızla eriyor" dedi.

Protestoculara karşı operasyonların altı aydan daha fazla süremeyeceğini savunan Faysal el Kudsi şöyle devam etti:

"Çünkü ordu yoruldu ve gidecek bir yeri yok. Oturup konuşacaklar ya da en azından insanları öldürmekten vazgeçecekler. Buna karar verdikleri andan itibaren de milyonlarca insan sokaklara çıkacak. Bu yüzden bir çıkmazla karşı karşıyalar."