BIST 10.219
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.452,74
HABER /  POLİTİKA

Yağmurdereliye istifa çağrısı!

AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli, Kızılay Yönetim Kurulu üyeliğinden istifaya çağrıldı.

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli'yi, Kızılay Yönetim Kurulu üyeliğinden istifaya çağırdı.

Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali ve Kızılay Genel Müdürü Ömer Taşlı, CHP'li Kılıçdaroğlu'nu, basına yansıyan, ''Kızılayın Endonezya depremi için topladığı 2 trilyon lira bavulla götürüldü. Ne kadarı yerine ulaştı belli değil'' şeklindeki sözleri üzerine TBMM'de ziyaret etti.

BAVULLA GÖTÜRME YOK

Taşlı, Kızılayın, tek düzen muhasebe tuttuğunu, kimsenin kayıtsız para alıp veremeyeceğini, denetime tabi olduğunu dile getirerek, paraların ''bavulla götürülmesi'' gibi bir durumun olmadığını bildirdi.

Bankacılık sistemine göre, kurumun para göndermesi için karşıda hesabın bulunması gerektiğini, bunun da ilk etapta mümkün olmadığını belirten Ömer Taşlı, bu nedenle bölgelere giden ilk ekiplere, nakit para verdiklerini, daha sonra banka hesabının açıldığını anlattı.

CEPLERİNDE 100'ER BİN DOLAR

Tsunamiden sonra Endonezya, Sri Lanka, Tayland ve Bangkok'a gitmek üzere 4 ekip oluşturulduğunu ve ekiplere 100'er bin dolar verildiğini ifade eden Kızılay Genel Müdürü Taşlı, ekiplerin, tehlikeli bir bölgede, hayatlarını riske atarak, bu paraları yanlarında taşımak zorunda kaldığını söyledi. Taşlı, bir ekipte, sayman, başkan ve satın alma görevlisinin bulunduğunu, kasa ve muhasebe defteri açıldığını dile getirdi.

400 BİN DOLARIN BELGESİ

Taşlı, Kemal Kılıçdaroğlu'na, bu bölgelere giden ekiplerin avanslarını kapatma defteri ve ekiplere verilen 400 bin doların nasıl kullanıldığına dair belgeleri iletti.

Kızılayın şeffaf bir kurum olduğunu kaydeden Taşlı, CHP saymanlarını, Kızılayın hesaplarını incelemeye çağırdı. Taşlı, ''Ben harcadım, hesabını da ben vermek istiyorum'' dedi.

HERKES DENETLEYEBİLİR

Kızılay Genel Başkanı Küçükali de Kızılayın muhasebesinin standart hale getirildiğini, uluslararası denetim firmalarına açık olduğunu dile getirdi. Küçükali, herkese, denetlenmeleri konusunda açık olduklarını bildirdi.

Kızılaya karşı hassas davranılması gerektiğinin altını çizen Tekin Küçükali, ''Çamur at, tutarsa leke kalır'' anlayışıyla Kızılayın ne kadar zarara uğrayacağının görüleceğini belirtti.

''NE SİZİN NE BİZİM PARAMIZ...''

CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu da AK Parti'nin, iktidara geldikten sonra ilk el attığı kurumların başında Kızılayın geldiğini, bu kurumun başına o dönemde hakkında iddialar bulunan bir kişinin getirilmesinden rahatsızlık duyduklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu, Taşlı ve Küçükali'nin, duyarlılık gösterip, belge getirmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

''Kızılay gibi bir kuruluşa, yöneticiler olarak siz, politikacılar olarak biz, medya ve toplumun tüm kesimlerinin duyarlı olması gerekir. Bu paralar ne sizin ne bizim; toplumun'' diyen Kılıçdaroğlu, Kızılaya ilişkin geçen dönem verdikleri araştırma önergesinin kadük olduğunu hatırlattı.

ÖNERGE GEÇEN DÖNEM DE VERİLMİŞ

Kemal Kılıçdaroğlu, araştırma önergesini bu dönem yinelediklerini vurgulayarak, araştırma isteminin Taşlı ve Küçükali dönemiyle ilgisinin olmadığını bildirdi.

Ancak, bu döneme ilişkin de bir eleştirisi bulunduğunu dile getiren CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli'nin Yönetim Kurulu üyesi olmasının, Anayasaya aykırı olduğunu savundu.

Kılıçdaroğlu, Yağmurdereli'nin Yönetim Kurulu üyesi olmadan da Kızılaya katkıda bulunabileceğini belirterek, AK Parti'li Yağmurdereli'nin Yönetim Kurulu üyeliğinden çekilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.