BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,74
ALTIN 2.425,04
HABER /  POLİTİKA

Gülen Türkiyeye nasıl döner?

Fethullan Gülen 9 yıl aradan sonra beraat etti. Şimdi soru şu: Türkiye'ye döner mi? Dönerse bu nasıl olur?

Abone ol

9 yıldır ABD'de yaşıyordu. Artık dönüş yolunda engel kalmadı. Yargı beraat kararı verdi. Şimdi soru şu: Dönecek mi? Dönecekse bu nasıl olacak? Seveni de sevmeyeni de merak ediyor. İşte kamuoyunun cevap aradığı bu soruları, Sabah yazarı Mahmut Övür iki akademik isme sordu:

Prof. Dr. Ferhat Kentel ve Yrd. Doç. Dr. Muhammet Çakmak'ın görüşleri ve bazı tespitleri var. Onları dinliyoruz...

Prof. Dr. Ferhat Kentel: "Fethullah Cemaati'nin en önemli özelliği 'Aman ne olur gerginlik yaratmayalım' kaygısıdır. Yani Humeyni'nin dönüşü gibi bir şey olmaz mesela. Daha mütevazı bir dönüş olur. "Dönmesi daha mantıklı olur. Dışarıda kaldıkça elle tutulamayan bir 'peygamber' konumuna getiriliyor, bu doğru değil. Burada gerçek bir insan olarak fiilen var olan biri olması daha görünür olması daha iyi olur."

Muhammet Çakmak: "Fethullah Hoca'nın Türkiye'ye dönmesi yeni gelişmelere, risklere açıktır. Bir toplumsal hareketin objesi haline gelirse çok farklı olur. Bunu isteyenler var... Bu anlamda dönüşüyle çok büyük etki yaratılabilir. Hatta iki milyon kişi dökülürse oraya bu toplumu derinden etkiler. Ama doğru olmaz. Hoca dönmeli ama sessiz dönmeli. Eğitime gönül vermiş bir insan olarak ülkesine dönmeli ve hayatının son dönemini burada geçirmeli."