BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,59
ALTIN 2.386,19
HABER /  GÜNCEL

Özel tim şehirlere iniyor

İçişleri Bakanı Atalay açıkladı. PKK'ya karşı mücadele eden Özel timler büyükşehirlere yerleşiyor. Bakan Ramboların kentlere girişi için düğmeye bastı...

Abone ol İNTERNETHABER

ANKARA/ Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yıllarca görev yapan, dağda PKK’ya karşı mücadele veren ve zaman zaman da “kontrol dışına çıktığı” gerekçesi ile eleştiri alan Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki “özel timler” büyükşehirlere kaydırılıyor.


Özel tim kalkanı

Büyük kentlerde terör örgütleri ve benzeri saldırılara karşı “özel tim” kalkanı oluşturulacak. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ani gelişen olaylara müdahale etmek üzere Özel Harekat Dairesi Başkanlığı’nda görevli personelden ‘hazır kuvvet’ oluşturulmasının planlandığını bildirdi.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı’nın yazılı soru önergesine yanıt veren Bakan Atalay, 2008 yılında özel harekat temel eğitim kursu düzenlenerek ramboların sayısının arttırılacağını da belirtti.

Büyük kentlerde görev

TSK tarafından Askeri birliklerde uygulanan ‘hazır kıta’ uygulamasının benzerinin Özel Harekat Dairesi tarafından şehirlerde uygulanmaya konulması için çalışma yapıldığını açıklayan Bakan Atalay, “Ayrıca, ani gelişen olaylara müdahale etmek amacıyla Özel Harekat Dairesi Başkanlığı’nda görevli personelden ‘hazır kuvvet’ oluşturulması planlanmaktadır. Buna göre modern silah, mühimmat, araç, gereç ve teknik malzemeler ile donatılmış, hareket kabiliyeti yüksek, az sayıda personel ile polis sorumluluk bölgesinde meydana gelebilecek olaylara, 24 saat aralıksız etkili ve ani müdahale edebilecek, ‘hazır kuvvet’ uygulaması hayata geçirilecek. Özel timler her türlü saldırı, rehin alma ve uçak kaçırma olaylarında hemen devreye girecekler.

Daha önce eleştirilmişti

Özel timler özelikle 1990-2000 yıları arasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde görev yaptı ve dağda askerle birlikte PKK’ya karşı mücadele verdi. Özel timin özellikle büyük kentlerde halka dönük yaklaşım biçimleri eleştirilmişti. Ayrıca 90’lı yıların ortalarında patlayan Susurluk skandalı ile birlikte bazı özel timcilerin yasadışı işlere giriştiği tespit edilmiş ve yargı önüne çıkartılmıştı.