BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,69
ALTIN 2.419,76
HABER /  GÜNCEL

Yağlı kazıkçı general adliyede

28 Şubat soruşturmasının 4. dalgasında gözaltına alınan emekli ve muvazzaf askerler adliyeye sevkedildi.

Abone ol

28 Şubat soruşturmasında dün gözaltına alınan 17 askerden 6 muvazzaf ile 9 emekli asker adliyeye sevkedildi.

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında gözaltına alınan 6 muvazzaf ve 9 emekli asker Ankara Adliyesi'ne getirildi.

Merkez Komutanlığı ekiplerince bir minibüsle Ankara Adalet Sarayı'na getirilen 6 muvazzaf asker, adliye binasına alındı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 9 emekli asker de, polis minibüsleriyle Ankara Adliyesi'nin arka kapısına getirildi.

Meral Akşener'e kurşun
28 Şubat savcısını ‘bilgilendirmesinden’ iki gün önce Meral Akşener’in aracına uyarı mermisi sıkıldı...Ayrıntılar için tıklayın

Zanlılar, soruşturmayı yürüten savcılar tarafından sorgulanacak. Şüpheliler getirilirken, polisin adliye çevresinde geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü.

Gözatına alınanlar arasında 28 Şubat döneminde Meral Akşener'e, "Söyleyin o kadına ayağını denk alsın, yoksa İçişleri Bakanlığı önünde yağlı kazığa oturturuz" sözlerinin sabihi olduğu belirtilen Çetin Saner de bulunuyor.

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 28 Şubat soruşturması  kapsamında dün sabah 9 ilde operasyon başlatılmıştı. 11'i emekli, 6'sı muvazzaf toplam 17 asker hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı.

AKŞENER'İ TEHDİT EDEN GENERAL  

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği tarafından yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında İzmir'de gözaltına alınan emekli Korgeneral Çetin S., 28 Şubat döneminde Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı görevini yürütmüştü.

28 Şubat sürecinde, Akşener’e iletmesi için İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Teoman Ünüsan’a söylediği iddia edilen, "Söyleyin o kadına ayağını denk alsın, yoksa İçişleri Bakanlığı önünde yağlı kazığa oturturuz" sözlerinin Çetin Saner'e ait olduğu belirtilmişti.

AKŞENER İFADE VERMİŞTİ

Dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener önceki gün aynı soruşturma kapsamında ifade vermiş, generalin ismini verdiğini doğrulamış ancak işlem yapılması ihtimali nedeniyle isim açıklamamıştı.

Başsavcı Vekilliği'nin talimatı üzerine sabahın erken saatlerinde harekete geçen İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Karaburun ilçesinde emekli Korgeneral Çetin S.’nin evine gitti. Arama kararıyla eve giren polisler evde titiz bir arama yaptı. Aramaların tamamlanmasının ardından emekli Korgeneral Çetin S., polis minibüsüyle İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

 HÜKÜMETTEN İLK AÇIKLAMA
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç 28 Şubat soruşturması kapsamında gerçekleştirilen 4. dalga operasyonları hakkında açıklama yaptı:

''Demek ki soruşturma devam ediyor. Bir an evvel iddianame varsa iddianamenin ortaya çıkması veya eğer takipsizliğe bağlanacaksa bir takipsizlik kararının bir an önce sonuçlandırılmasını ben şahsen bir hukukçu olarak da bir siyasetçi olarak da arzu ederim. Önemli bir konu. Yeni gözaltılar olacaksa soruşturma bir an evvel bitmeli diye düşünürüm. Yargı sürecidir. Soruşturma biterse arkasından kovuşturma safhası başlar. Bir an evvel bu yargılamalardan sonuç alınabilir"

BÇG BAŞKANLIĞI YAPTI

Emekli Tümgeneral Kenan Deniz Eski Başbakan Necmettin Erbakan döneminde Genelkurmay, Tümgeneral rütbesindeki Başbakanlık Askeri Danışmanlığı rütbesini Tuğgeneralliğe düşürmüş ve bu göreve de 1996’da Tuğgeneral Kenan Deniz’i atamıştı. Deniz, Başbakan Erbakan’ın başta olaylı Libya gezisi olmak üzere birçok yurtdışı gezisine de katıldı. Tuğgeneral Deniz buradaki görevini tamamladıktan sonra Genelkurmay Başkanlığı’nın irticai olayları takip için kurduğu Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) başkanlığı görevine getirilmişti.

İKİNCİ ERGENEKON DAVASININ TUTUKSUZ SANIĞI

Emekli Tümgeneral Erdal Şenel İkinci Ergenekon davasının tutuksuz sanıklarından eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Muhittin Erdal Şenel, evinde bulunduğu iddia edilen, içerisinde “Karanlık Savaş Konsepti” slayt dosyası bulunan CD ile ilgili savunma yapmıştı. Şenel, “Yaptığım araştırmalarda gördüm ki Karanlık Savaş Konsepti, general, amiral ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu ve 800 kişinin katılımıyla gerçekleşen uluslararası bir sempozyumdur. Açılış konuşmasını o dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt yapmıştır. Dosya kitap olarak yayımlanmıştır. 2008’den beri internette yer almaktadır. Dolayısıyla kitap olarak da yayınlanmış bu uluslararası sempozyum örgüt delili olarak gösterilemez” demişti.

GÜVEN ERKAYA'NIN DAMADI

28 Şubat soruşturması kapsamında haklarında gözaltı kararı çıkarılan şahsılardan Ardan Kıratlı'nın da evinde arama yapıldı. Oramiral Güven Erkaya'nın damadı olduğu ortaya çıkan emekli Deniz Kurmay Albay Kıratlı, Beşiktaş'taki evinde yapılan aramanın ardından sağlık kontrolünden geçirildi ve uçakla Ankara'ya yollandı.

BAŞSAVCILIK'TAN AÇIKLAMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CMK'nın 250. maddesi ile yetkili ve görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması'ndaki operasyonlarla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

''Kamuoyunda 28 Şubat süreci olarak bilinen ve 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevlerini Yapmasını Kısmen veya Tamamen Engellemeye Teşebbüs Etmek' suçuyla ilgili 5237 sayılı TCK'nın 312/1 (765 sayılı TCK'nın 147) maddesi kapsamında 7 Mayıs 2012 tarihinde Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nden alınan arama kararı doğrultusunda, 8 Mayıs 2012 günü saat 08.30 itibarıyla Ankara'da 4, İstanbul'da 3, İzmir'de 2, Kars'ta 1, Erzincan'da 1, Denizli'de 1, Kocaeli'de 1, Balıkesir'de 1, Uşak'ta 1 ol

mak üzere toplam 15 ayrı adreste arama yapılmakta olup ve 6'sı muvazzaf, 11'i emekli 17 şüpheli hakkında soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı tarafından gözaltı kararı verilmiştir.

Askeri mahallerdeki aramalar, Cumhuriyet savcısı denetiminde Merkez Komutanlığı görevlileri tarafından gerçekleştirilmektedir.

Arama ve gözaltı işlemleri halen devam etmektedir.

Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından yürürlükteki hukuk kuralları çerçevesinde ve hukuka uygun olarak toplanan deliller hassasiyetle değerlendirilerek, bahse konu kararlar işleme konulmuş olup, soruşturma aynı hassasiyetle sürdürülmektedir.''

 3.20120508093706.jpg 

KOMŞULARI TÜRK BAYRAĞI ASTI

28 Şubat soruşturması kapsamında Emekli Korgeneral Hakkı Kılınç'ın evinde arama yapıldı. Kılınç'ın evinde sabah saatlerinde başlayan aramalar Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütüldü. Öte yandan aramaların yapıldığı Kılınç'ın oturduğu binadaki komşularının balkonlarına Türk bayrağı asması dikkat ç ekti.

GÖZALTI KARARI ALINANLAR

Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği tarafından haklarında gözaltı kararı alınanlar ve bulundukları iller şöyle:

Emekli Korgeneral Mustafa Bıyık (Ankara), Emekli Tümgeneral Muhittin Erdal Şenel (Ankara), Emekli Korgeneral Hakkı Kılınç (Ankara), Emekli Tümgeneral Muhittin Temel Özkasnak (Ankara), Korgeneral Tevfik Özkılıç (Ankara), Tuğgeneral Celalettin Bacanlı (İstanbul), Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım (İstanbul), Emekli Tümgeneral Çetin Dizdar (İstanbul), Emekli Kurmay Albay Erkan Yaykır (İstanbul), Emekli Albay Ardan Kıratlı (İstanbul), Emekli Albay Mehmet Mithat Kiziroğlu (İstanbul), Emekli Korgeneral Çetin Saner (İzmir), Emekli Başçavuş Asım Atak (Uşak), Emekli Başçavuş Abdullah Hoşgür (Kocaeli), Emekli İşçi Tanju Veli Aydın (Balıkesir), Tümgeneral Mehmet Faruk Alpaydın (Kars), Tuğgeneral Metin Keşap (Denizli), Tümgeneral Berkay Turgut (Erzincan).

ADRESLERİNDE ARAMA YAPILANLAR

Adreslerinde arama yapılan kişiler şunlar:

“Tümgeneral Berkay Turgut, Tümgeneral Mehmet Faruk Alpaydın, Tuğgeneral Celalettin Bacanlı, Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım, Tuğgeneral Metin Keşap, Emekli Korgeneral Mustafa Bıyık, Emekli Korgeneral Hakkı Kılınç, Emekli Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak, Emekli Kurmay Albay Erkan Yaykır, Emekli Tümgeneral Çetin Dizdar, Emekli Albay Ardan Kıratlı, Emekli Albay Mehmet Mithat Kiziroğlu, Emekli Tümgeneral Çetin Saner, Emekli Astsubay Asım Atak, Emekli Astsubay Abdullah Hoşgür, Emekli sivil memur Tanju Veli Aydın.”

Korgeneral Tevfik Özkılıç'ın Balyoz soruşturması, emekli Tümgeneral Erdal Şenel'in ise Ergenekon soruşturması kapsamında daha önce adreslerinde arama yapılmış olması nedeniyle bu kişilerin adreslerinde arama yapılması kararı çıkartılmadı.

Adresinde arama kararı çıkartılan emekli Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak'ın da yurt dışında olması nedeniyle kendisine henüz ulaşılamadığı öğrenildi.

Korgeneral Tevfik Özkılıç'ın Balyoz soruşturması, emekli Tümgeneral Erdal Şenel'in ise Ergenekon soruşturması kapsamında daha önce adreslerinde arama yapılmış olması nedeniyle bu kişilerin adreslerinde arama yapılması kararı çıkartılmadı.

Adresinde arama kararı çıkartılan emekli Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak'ın da yurt dışında olması nedeniyle kendisine henüz ulaşılamadığı öğrenildi.

HER DALGADA KRİTİK İSİMLER TUTUKLANDI  

Soruşturma kapsamında ilk iki operasyonda aralarında sürecin baş aktörü eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, darbenin isim babası eski Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak'ın da bulunduğu toplam 26 kişi tutuklanmıştı. Üçüncü dalgada ise aralarında basına brifingler vermesiyle bilinen orgeneral Fevzi Türkeri'nin de bulunduğu 9 kişi daha tutuklanmıştı.  

28 ŞUBAT'IN AKTÖRLERİ SAVUNMALARINDA NE DEMİŞTİ?

Hükümet irtica tendidinden korumak için hareket ettiklerini savunan Genelkurmay 2. Başkanı  Çevik Bir, ifadesinde şunları söylemişti: 

MGK'NIN TALİMATLARINI UYGULADIM

"Bana göstermiş olduğunuz fişleme kataloglarını ilk kez burada görüyorum, kesinlikle kabul etmiyorum. Hükümetin, MGK’nın ve zamanın Başbakanı’nın emir ve talimatlarını uyguladım. Yasadışı hiçbir faaliyette bulunmadım ve yapmadım. Evimde bulunduğu iddia edilen, içinde bazı cemaat liderlerinin konuşması ve vaazları bulunan CD bana ait değildir. Genelkurmay Başkanlığı’nda düzenlenen İrticai Faaliyetler Bilgilendirme toplantılarından sadece 2’sine katıldım. Göstermiş olduğunuz belgede imzası bulunan kişi İdris Koralp. Bu sorunun muhatabı kendisidir. Göstermiş olduğunuz 4 Nisan 1997 tarihli yazının, o yazı olup olmadığını hatırlamıyorum."

2.20120508093543.jpgTEHDİT DEĞERLENDİRMESİ YAPARIZ

O tarihte Genelkurmay Başkanlığı İstihbarata Karşı Koyma ve Güvenlik Daire Başkanlığı'nda Tümgeneral rütbesiyle görev yapan Fevzi Türkeri, görev yaptığı birime Emniyet'ten, jandarma Genel Komutanlığı'ndan, MİT'ten ve askeri birliklerden bilgiler geldiğini vurgulayarak Türkeri, ifadesinde şu değerlendirmede bulumuştu:

"Biz sadece bu bilgilerle bir tehdit değerlendirmesi yaparız. Suçlamaların esasını BÇG'in faaliyetleri oluşturmaktadır. Bizim bu grupla hiçbir ilgimiz yoktur. Ayrıca askeri personelin fişlenmesi gibi bir durum hiç bir şekilde söz konusu değildir. İrticaiyi faaliyetlere karışmış ya da başka faaliyetlere bulaşmış personel ile ilgili olarak bulunduğu birlikte inceleme başlatır ve durumu daha sonra üst birliklerde
1.20120508093453.jpgincelenerek Genelkurmay Başkanlığı'na bildirilir. En son olarak da Askeri Şura tarafından hakkında bir karar verilir. Bu uygulama 28 Şubat süreci olarak adlandırılan dönemden önce ve sonra da rutin olarak yapılmıştır. Ben meslek hayatım boyunca hiçbir şekilde hükümeti devirme yada darbe gibi bir girişim içinde olmadım. BÇG denen grupta zaten aleni olarak görev yapıyordu. Böyle bir faaliyetin gizlenmesi de zaten mümkün değildir. Ben 71 yaşındayım çok önemli görevlerde bulundum."

ÖZKASNAK: BASIN MENSUPLARI HASSASİYETLER KONUSUNDA BİLGİ SAHİBİ OLDU

1.20120508094114.jpgDönemin Genelkurmay Başkanı Özkasnak “O dönem Sincan’da tankların öğleden sonra yeniden yürütülmesi talimatı ve gazete manşetlerinin belirlenmesi konusunda girişimleriniz oldu mu?” sorusunu ise şöyle yanıtlamıştı: “O dönemde basın TSK’nın terör örgütü ile etkin bir şekilde mücadele ettiğini gözardı ediyor, terör örgütü lehinde haberler yapıyordu. Ben de TSK’nın terör konusundaki hassasiyetine dikkat çekmek amacıyla Güneydoğu’da 6-7 kez basın mensuplarının davet edildiği geceler ve geziler tertipledim. Bu gecelerin ve geziler sonrasında basın mensupları TSK’nın terörle mücadele etme yöntemleri ve hassasiyetleri konusunda bilgi sahibi oldular. Gazete manşetlerinin attırılması ve Sincan’daki tankların yeniden yürütülmesi gibi olaylarla alakam olmamıştır."

TÜRKER ÇEVİK BİR'İ İŞARET ETMİŞTİ

Emekli Korgeneral Yıldırım Türker ise hakimlik sorgusunda, BÇG'nın Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde kurulan bir kurum olduğunu bildiğini aktarmıştı. Grubun faaliyetleri konusunda bir bilgisinin olmadığını sözlerine ekleyen Türker, "Genelkurmay 2. Başkanlığı tarafından Personel Başkanlığı'ndan da bir personelin BÇG'de görevlendirilmesinin istendiği şeklinde bir belge savcılıkta bana gösterildi. 2. Başkanlık tarafından emir verildiği için böyle bir görevlendirilmeyi yapmışızdır. Ancak kimi görevlendirdiğimizi hatırlamıyorum. BÇG'nin de rutin bir karargah faaliyetlerinden ibaret olduğunu düşünüyorum" diye konuşmuştu.

 ANKARA'YA GETİRİLDİLER

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında gözaltına alınan 3. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Berkay Turgut, Ankara'ya getirildi.3. Ordu Komutanlığı Karargahı içerisindeki askeri lojmanında ve çalışma odasında arama yapıldıktan sonra gözaltına alınan Turgut, tarifeli uçakla Erzincan'dan Ankara Esenboğa Havalimanı'na getirildi.

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında İstanbul'da gözaltına alınan emekli Tümgeneral Çetin Dizdar ile emekli albaylar Ardan Kıratlı ve Mehmet Mithat Kiziroğlu sağlık kontrolünden geçirildi. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirilen, emekli Tümgeneral Çetin Dizdar ile emekli albaylar Ardan Kıratlı ve Mehmet Mithat Kiziroğlu'nun adli tabiplikte sağlık kontrolleri yapıldı. İşlemleri tamamlanan Dizdar, Kıratlı ve Kiziroğlu, daha sonra polis araçlarıyla adliyeden ayrıldı. Bu kişilerin, polis ekiplerinin nezaretinde Ankara'ya gönderildiği öğrenildi.