BIST 10.320
DOLAR 32,22
EURO 35,10
ALTIN 2.460,77
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Yağışlar NAR'ı kıymete bindirdi

Ürün az, ihracaatçı şimdiden köy köy dolaşıp narı dalından satın almaya çalışıyor...

Abone ol

Mersin'in Tarsus ilçesinde bu yıl hasat yapılacak alanı 55 bin dönüme çıkan nar bahçelerinde rekoltenin aşırı yağışlar nedeniyle 200 bin tondan 150 bin tona kadar düşeceği bildirildi.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıl önce 500 dönüm kadar olan nar üretim alanının, üreticilerin sürekli teşvik edilmesiyle 100 bin dönümü aştığını söyledi.

Üretim alanının sürekli artmasının gerek iç tüketim, gerekse ihracat açısından ülke yararına olduğunu belirten Ergezer, Türkiye'nin nar üretiminde İran'dan sonra ikinci sırada yer aldığını bildirdi.

Ergezer, dünyada 1 milyon 300 bin ton dolayında olan yıllık nar üretiminin 350 bin tonunu Türkiye'nin karşıladığını belirterek, ''Tarsus ve yöresi bu üretimde en büyük paya sahip. Üretimin yüzde 90'ına yakını ihraç ediliyor'' dedi.

Bu yıl 55 bin dönüme yakın alanda hasat yapılacağını anlatan Ergezer, geçen yıl 200 bin ton olan rekoltenin bu yıl aşırı yağışlar nedeniyle 150 bin tona kadar düşmesini beklendiğini ifade etti.

Ergezer, ürünün az olması nedeniyle dış talebin karşılanması amacıyla ihracatçı firma yetkililerinin üreticilerle bağlantı kurmaya başladığını belirterek, şöyle konuştu:

''Ürün az olacağı için ihracatçı şimdiden köy köy gezip nar satın almaya çalışıyor. Ancak üreticiler geçen yıl olduğu gibi bu yıl dalında ürün satmaya yanaşmıyor. Geçen yıl hasattan 4 ay önce iç ve dış piyasada yoğun talep görmesi nedeniyle hasattan öncesi 500 dönümlük alandaki nar dalında satılmıştı. İhracatçı kilosuna 1 TL teklif ediyor ama üreticiler bu rakamın üstünde ürün satabileceğine inandığı için gelen teklifleri geri çeviriyor.''

Ergezer, nar hasadına ekim ayının sonunda başlanacağını sözlerine ekledi.