BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.443,60
HABER /  GÜNCEL

Yağışlar en çok domatesi etkiledi

Aydın Tarım İl Müdürü Muhsin Temel, sebze üretiminde başlıca ürünü domates olan Aydın’da yağışlar ve olumsuz hava koşullarının bu yıl üretimi olumsuz yönde etkilediğini belirtti

Abone ol

Aydın Tarım İl Müdürü Muhsin Temel, sebze üretiminde başlıca ürünü domates olan Aydın’da yağışlar ve olumsuz hava koşullarının bu yıl üretimi olumsuz yönde etkilediğini belirtti.


Tarım sektörünün Aydın’da önemli bir uğraş olduğuna işaret eden Tarım İl Müdürü Muhsin Temel, tarımın Aydın ekonomisine büyük katkı sağladığını söyledi. Aydın’da 395 bin 494 hektar kültür arazisinin mevcut olduğunu açıklayan Temel, “Bu miktarın yüzde 4’lük bölümünde sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yetiştirilen sebzelerin başında da domates gelmektedir. Üretim yönünden ilk sırada yer alan domates; kışın serada olduğu kadar yazın da tarlada yetiştirilebilmektedir. Ayrıca domatesin tüketim alanı da çok geniştir. Bu ürün sofralık olarak tüketilebildiği gibi salça, kuru ve domates suyu olara da değerlendirilmektedir” dedi.
C vitamini bakımından oldukça zengin olan domatesin insan sağlığı açısından sayısız faydaları olduğunun bilinmekte olduğuna dikkat çeken Muhsin Temel, “Açıkta domates yetiştiriciliği faaliyetlerinde 2009 yılı kesin ürün verilerine göre ilimiz genelinde sofralık olarak 22 bin 360 dekar alandan 86 bin 575 ton ürün elde edilmiştir. Aydın merkez ilçede 4 bin 650 hektar alanda domates yetiştiriciliği yapılmış olup, bu alandan 18 bin 600 ton ürün elde edilmiştir. İlimizde domates festivaliyle adını duyuran Dalama Beldemiz üretimde önemli bir yere sahiptir. Dalama’da yaklaşık bin 200 dekar domates ekim alanı olmasına rağmen, ne yazık ki bu yıl hava koşullarının uygun gitmeyişi ve hasat zamanındaki aşırı yağmur nedeniyle gerek bitki gelişiminin etkilenmesi gerekse hastalıkların artması gibi nedenlerle üretimde azalma olmuştur” diye konuştu.


“İYİ TARIM UYGULAMALARI TERCİH EDİLMELİ”


Çiftçilerin son yıllarda önemi gittikçe artan ve paar payı daha yüksek olan ‘İyi Tarım Uygulamalarına’ yönelmesi gerektiğinin altını çizen Temel, şunları söyledi: “İyi Tarım Uygulamaları; doğal dengeyi bozmadan yapılan, insan, hayvan ve çevre dolayısıyla tüketici sağlığına önem veren, izlenebilir, kayıtlı ve kontrollü bir tarım sistemidir. Birleşerek grup halinde yapılan İyi Tarım Uygulamalarında sertifikasyon masrafları daha az olmaktadır. İlimizde Koçarlı’nın Güdüşlü köyünde yaklaşık 8,5 dekar açık alanda, Ortaklar beldesi Gümüşköy’de 3,5 dekar jeotermal plastik serada domateste İyi Tarım Uygulaması yapılmaktadır. Bakanlığımızın önem verdiği bu konuda gelecek yıl taze meyve ve sebze üretiminde İyi Tarım Uygulamalarına destek dekarda 20 TL olacaktır. Ziraat Bankası’ndan kredi kullanılırsa kredi faizi üzerinden yüzde 60 indirim uygulanacaktır”