BIST 10.008
DOLAR 32,27
EURO 34,67
ALTIN 2.436,01
HABER /  DÜNYA

Yağış su baskınlarına neden oldu

Aydın’da etkili olan yağış, su baskınlarına neden oldu. Alt yapının çökmesi sonucu hastane, işyeri ve evleri su bastı. <br/>Aydın’da saat 05...

Abone ol

Aydın’da etkili olan yağış, su baskınlarına neden oldu. Alt yapının çökmesi sonucu hastane, işyeri ve evleri su bastı.
Aydın’da saat 05.30 sıralarında başlayan sağanak yağış yaklaşık 45 dakika devam etti. Aydın’da sokaklar dere
yatağına dönerken, yüzlerce evin bodrum ve zemin katları sular altında kaldı. Yollarda 50 santimetreye bulan derin yarıklar oluşturan sel, duvarları yıkarak kent merkezinde alt yapının çökmesine neden oldu. Sele uykuda yakalanan vatandaşlar, evlerinin içerisinde mahsur kalınca itfaiye ve polisten yardım istedi.
Evlerinde çocuklarıyla birlikte mahsur kalan vatandaşlar, Aydın Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ile Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü ekipleri tarafından kurtarıldı. Sabah işyerine geldiklerinde sel suları ve çamurla karşılaşan esnaf, kendi imkanlarıyla suları tahliye ederek, temizlik yapmaya başladı.
Sel baskınına uykuda yakalanan ve evinin bodrumuna sular dolan Ali Doğan, “Sabah bir anda yağmur bastırdı. 77 senesinden beri bu evde yaşıyorum. Her yıl su basıyor. Bunu bildiğim için kalktım ama yine de engel olmadım. Asfaltı 15 santimetre yükseltmeleri nedeniyle bunlar yaşandı. Sabah belediye ve itfaiyeyi aradık. Kanalizasyon kapaklarını bile açmaya geçen olmadı. Her sene ‘Yapacağız, edeceğiz’ diyorlar ama yapılan bir şey yok” dedi.

EN ÇOK HASTANELER ETKİLENDİ
Aydın’da hayatı felç eden selden en çok etkilenen ise yine hastaneler oldu. Aydın Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin yanı sıra Aydın Devlet Hastanesi ile Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi sel suları ve gelen atıklarla doldu. Aydın Devlet Hastanesi’nin bodrum ve morgunun bulunduğu kat selden etkilendi.
3 Haziran 2012 tarihinde yaşanan selde 2 katı tamamen su dolan ve 58 gün hizmet veremeyen Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi yönetiminin aldığı önlemler, bu sefer selin neden olduğu hasarın boyutunu azalttı. Geçen yıla göre daha fazla yağış alınmasına rağmen kum torbaları ve demir kapılarla önlem alan hastane yönetimi, olası bir hasarın önüne geçti. Acil Servis ve laboratuvar bölümlerinin kısmen zarar gördüğü sel baskınında, hastanenin eksi 2’inci katı selden etkilendi. Alınan önlemler sayesinde bu katta bulunan trafo merkezine ve kazan dairelerinde ciddi bir sorun oluşmadı. Her iki hastanede biriken suların tahliyesi için motopomplarla çalışma başlatıldı.
Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin üst kesimdeki sel sularının toplanma noktasında bulunduğuna işaret eden Ferhat Altındiş isimli mahalle sakini, “Burada her zaman aynı manzaralar yaşanıyor. Yukarıdaki bütün mahallelerden gelen sular burada birikiyor. Biz evlerimizi kurtardık ama hastane yine sular altında kaldı. Alınan önlemler sayesinde hastanedeki zarar geçen yıla göre az oldu. Ama 10 dakika daha yağış devam etse, zarar aynı yere gelirdi. Buradaki alt yapıya kalıcı bir çözüm bulunması gerekiyor” diye konuştu.

PAMUK DALINDA KALDI
Aydın’da etkili olan yağış ve sel baskınlarından üreticilerde nasibini aldı. Tarlar ve ahırların göle döndüğü kentte üreticiler zor duruma düştü. Bölgenin başlıca geçim kaynaklarından pamuk üretiminde, hasat edilmeyen ürünler dalında kaldı. Hasat edilmeyi bekleyen pamukların, dalında ıslanması ve kalitesinin düşmesi nedeniyle kalite ve fiyatta büyük kayıp yaşanacağı belirtildi. Pamuğun yanı sıra yeni ekilen kuş sebzeleri ve hasadı devam eden bamya yetiştiriciliği de yağışlardan etkilendi.
(İHA)