BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.507,99
HABER /  GÜNCEL

Wikipedia ne zaman erişime açılacak Bakan Cahit Turan'dan açıklama

2017’de erişimi engellenen Wikipedia ile ilgili son bilgileri Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan verdi. Soru önergesi üzerinde verilen bilgi de Wikipedia’nın erişime neden olan içerikleri hala kaldırmadığı dile getirildi.

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Wikipedia’ye erişim engelini TBMM gündemine taşıdı. Adıgüzel, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’a, “Bakanlık olarak 29 Nisan 2017 tarihinde erişime engellenen Wikipedia’nın yeniden erişime açılmasına yönelik bir adım atmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.

Sputnik’ten Yurdagül Şimşek’in haberine göre CHP’li Adıgüzel’in yazılı soru önergesini yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, Wikipedia’da yer alan ve Türkiye’yi terör örgütleri ile işbirliği içerisinde göstermeye çalışan içerikler ile ilgili, engellenmesi tedbiri uygulandığını ve bu tedbirin Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğinin kararı ile onaylandığını kaydetti. Bu tedbir uygulanmadan önce gerekli uyarıların yapıldığını kaydeden Bakan Turhan, önerge yanıtında şu görüşleri dile getirdi:

YASALARA UYGUN ŞEKİLDE UYARILDI
Erişim engelleme tedbiri uygulanmadan önce Wikipedia, Türkiye’nin terör örgütlerine destek verdiği şeklindeki iftiraları içeren makalelerde yer alan içerikleri kaldırması konusunda yasaya ve uluslararası uygulamalara uygun bir şekilde uyarılmış, ancak bu konuda bir adım atılmaması nedeniyle erişim engelleme tedbiri uygulanmak zorunda kalınmıştır.

PERİYODİK OLARAK KONTROL EDİLİYOR
Wikipedia’ya bildirilen ve erişimin engellenmesine dayanak oluşturan yasadışı içerikler periyodik olarak kontrol edilmekte ve yetkili mercilerle paylaşılmaktadır. Yapılan son kontroller neticesinde, ülkemizi terörü destekleyen ülkeler arasında gösteren hakimlik kararına konu içeriklerin muhteviyatının yeterli ölçüde değiştirilmediği görülmüştür. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığınca süreç titizlikle takip edilmekle birlikte erişim engelleme kararının kaldırılması ile ilgili nihai takdir bağımsız adli mercilerdedir. Türkiye’ye yönelik iftira niteliğindeki içeriklerin kaldırılması sonrası yetkili mercilerce gerekli adımların atılabileceği öngörülmektedir.