BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,84
ALTIN 2.400,09
HABER /  GÜNCEL

Wikileaks davası sanığı 'suçluyum' diyecek

Wikileaks sitesinde yayınlanan gizli bilgileri sızdırmakla suçlanan Amerikalı asker Bradley Manning, cezası daha hafif bazı suçları işlediğini kabul edecek. Manning divanıharpte ömür boyu hapis istemiyle yargılanıyor.

Abone ol

Wikileaks'de yayımlanan belgeleri sızdırmaktan yargılanan Bradley Manning'in avukatı, müvekkilinin, mahkemede yöneltilen suçlamalar arasında daha hafif nitelikte olan suçları işlediğini kabul edeceğini açıkladı.

Maryland'de kurulan divanıharpte Amerikan ordusunda asker olan Bradley Manning'e "düşmana yardım etmek" de dahil, 22 suçlama yöneltildi.

Bradley Manning suçlu bulunduğu takdirde, müebbed hapse çarptırılması söz konusu olabilir.

Manning'in avukatı David Coombs, önceki gün yapılan ön oturumda, müvekkilinin bazı konularda suçlu olduğunu kabul edeceğini söyledi.

Bu, Manning'in Afganistan ve Irak savaşı ile ilgili raporları ve diplomatik yazışmaları sızdırdığını kabul edebileceği şeklinde yorumlanıyor.

Fakat Manning'in "ABD'nin düşmanlarına yardım etme", federal istihbarat ve bilgisayar kullanım yasalarını ihlal gibi müebbed hapsi gerektiren suçlamaları reddedeceği anlaşılıyor.

Bu davada "ABD'nin düşmanları" savcılık tarafından "Arap yarımadasındaki el Kaide" olarak tanımlandı.

Şu anda 24 yaşında olan istihbarat uzmanı asker, 2010 yılı Mayıs ayında Irak'da tutuklanmıştı.

Manning'in Wikileaks sitesine küresel ün kazandıran çok sayıda gizli belgeyi sızdıran kişi olduğu öne sürülüyor.

Yayımlanan belgeler arasında Amerikan askerlerinin helikopterden Iraklıların üzerine ateş açmasını gösteren bir video, Irak ve Afganistan'daki savaşlara ilişkin çok sayıda belge ve raporla, Amerikan dışişleri bakanlığının binlerce diplomatik yazışması bulunuyor.

Halen Kansas'daki Leavenworth kışlasında alıkonan Manning'in altı hafta sürecek davası 4 Şubat'ta başlayacak.