BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,90
ALTIN 2.430,56
HABER /  DÜNYA

Wiki'de İsrail'in gizli Türkiye kriptosu

ABD Tel Aviv Büyükelçiliği’nden Dışişleri Bakanlığı’na gönderilen "Gizli" damgalı belge de TSK'nın gücü irdeleniyor.

Abone ol
Wikileaks’ta ABD-İsrail Ortak Siyasi Askeri Grubu’nun bir toplantısıyla ilgili 18 Kasım 2009’da ABD Tel Aviv Büyükelçiliği’nden Dışişleri Bakanlığı’na gönderilen "Gizli" damgalı belge de yayınlandı. Amerikan belgesinde, "İsrail Hükümeti Türk ordusunun hükümet kararları ve stratejik yön üzerindeki etkide bulunma yeterliliğini kaybettiğini iddia etti" ifadesi bulunuyor.
 
ABD ve İsrail Ortak Siyasi Askeri Grubu’nun 40’ıncı toplantısı 2009 yılının Kasım ayında yapıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı’na gönderilen kriptoya göre toplantılarda İsrail hükümeti Suudi Arabistan’a F-15 uçaklarının satışından duyduğu kaygıyı gündeme getirmeye devam etti. Her iki taraf ta İran’a baskının, özellikle de Kum kentindeki nükleer tesisin açığa çıkmasından sonra sürmesinde mutabık kaldı. İsrail tarafı Rusya ve Çin’in İran’a yaptırımların genişletilmesindeki işbirliği konusundaki endişelerini aktardı. İsrail Hükümet yetkilileri hassas teknolojiye erişimde çifte vatandaşlığın oluşturduğu tehlikeye ilişkin endişelerini ve Türkiye’nin Suriye ve İran’a doğru "rahatsız edici yön değişikliği" ve İsrail’den uzaklaşması hakkındaki görüşlerini dile getirdi.

TÜRKİYE BAŞLIKLI KRİPTODA ORDU VAR

ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliği’nden Dışişleri Bakanlığı’na 18 Kasım 2009 günü gönderilen kriptonun "Türkiye" başlıklı paragrafında ise şöyle denildi:

"Türkiye: İsrail hükümeti, Türkiye hükümetinin şu anda Suriye ve İran’a doğru çevrilen yönünü ve İsrail’den uzaklaşmasını- gündeme getirdi. İsrailli katılımcılar Türkiye’nin, bölgesel bir süper güç olma hedefiyle daha ‘İslami’ bir yön izlerken Gazze’de Hamas’ın destekçisi olduğunu iddia etti. İsrail Hükümeti Türk ordusunun hükümet kararları ve stratejik yön üzerindeki etkide bulunma yeterliliğini kaybettiğini iddia etti. İsrail Hükümeti katılımcıları geçtiğimiz yıldan sonra, Türkiye’yle ilgili ‘kötü hisler’e sahip olduklarını söylediler. İsrail hükümeti, İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı’nın geçmişte Türk Hava Kuvvetleri Komutanı ile konuşmak istediğini, fakat Türk mevkidaşı tarafından reddedildiğini belirtti."