BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,98
ALTIN 2.420,78
HABER /  GÜNCEL

WHO da 'kuş gribi' dedi

Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Türkiye'deki vakalara kuş gribi virüsünün yol açtığını doğruladığını açıkladı.

Abone ol

Sağlık Bakanı Recep Akdağ yarın Dünya Sağlık Örgütü ve AB'nin yedi uzmanıyla bölgeye gidecek.

Kuş gribinin görüldüğü illere 5 bin antiviral ve Tamiflu ilacı gönderildi.
Bu illerde halkı bilgilendirici broşür dağıtıldı.
Sağlık Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı arasında bir koordinasyon sorunu yok.
WHO ve AB’den gelen uzmanlar şeffaflık konusunda son derece memnun.
Sağlık Bakanı Müsteşarı Necdet Ünüver kuş gribi şüphesiyle şu anda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde 20 kişinin yatmakta olduğunu söyledi. Ünüvar bu kişilerden birine kuş gribi teşhisi konulduğunu da belirtti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın talebi doğrultusunda Dünya Sağlık Örgütü ve AB’nin yedi kişiden oluşan bir uzman ekip gönderdiğini dile getiren Müsteşar Necdet Ünüvar, Bakan Akdağ’ın bugün Türkiye’deki uzmanların da katılımıyla bu uzmanlarla bir değerlendirme toplantısı yaptığını ifade etti.

Kuş gribinde en önemli önlemin kanatlı hayvanlarla insan temasının kesilmesi olduğunu vurgulayan Ünüvar, “temas hastalık riskini artırmakta. Çünkü bu hastalık daha çok kanatlı hayvandan insana geçmiştir. Bugüne kadar insandan insana geçen bir vakaya ise rastlanmamıştır” dedi.

100 bin kutu ilaç geliyor

İlaç firması Roche de, 10 bin kutusu bağış olmak üzere Türkiye'ye 100 bin kutu kuş gribine karşı etkili olan Tamiflu ilacı göndereceğini açıkladı.

Roche Müstahzarları Sanayi A.Ş'den yapılan yazılı açıklamada, Roche firmasının gönderdiği 100 bin kutu Tamiflu'nun tamamının bugün Türkiye'ye ulaşmış olacağı belirtildi.

Açıklamada ilaçların Sağlık Bakanlığı yoluyla 81 ilin valiliklerine ulaştırılacağı vurgulandı.

Kuş grinde son durum

Van:
Doğubeyazıt'tan Van'a sevkedilen 14 yaşındaki Muhammet Ali Koçyiğit, 1 ocakta ölümcül H5N1 kuş gribi virüsü nedeniyle öldü. Ablası Fatma Koçyiğit (15) 5 ocakta, kardeşi Hülya Koçyiğit (11) ise bu sabah aynı nedenle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Diğer kardeşlerden Ali Hasan Koçyiğit'in ise solunum cihazından çıkarıldığı ve sağlık durumunun iyiye gittiği belirtildi.

Diyarbakır:
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden kuş gribi şüphesiyle Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne getirilen 13 yaşındaki Esat Bal isimli çocuk yoğun bakıma alındı.

Hastanenin başhekimi, çocuğun durumunun kritik olduğunu ve çocuğa kuş gribi ön tanısını koyduklarını belirtti. Siirt'in Baykan ilçesinden de dört kişi kuş gribi şüphesiyle Diyarbakır'a nakledildi.

Şanlıurfa:
Şanlıurfa Sağlık Müdürü Dr. Nevzat Yetkin, Hilvan ilçesine bağlı Üçüzler köyünde aynı aileden üç çocuğun kuş gribi şüphesiyle hastaneye kaldırıldığını, yapılan tetkiklerde hastalığa rastlanmadığını söyledi.

Dr. Yetkin, çocukların her türlü tahlil ve tetkiklerini yaptıklarını, ancak üst solunum yolu rahatsızlığı dışında herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadıklarını belirtti.

Her ihtimali göz önünde bulundurarak, çocukların tedavisine Hilvan Devlet Hastanesi'nde bir süre daha devam edeceklerini ifade eden Yetkin, ''çocukların sağlık durumu iyiye gidiyor" dedi.

Ağrı:
Doğubeyazıt ilçesinde şu ana kadar bin 500 kanatlı hayvan itlaf edildi. Bugün 2 bin hayvanın itlaf edilmesi hedefleniyor. Evlerden toplanan hayvanlar torbalara konulduktan sonra, ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ilçe çöplüğüne gömülüyor. Çukurun üzeri ise kireç ve toprakla kapatılıyor.

Iğdır:
Iğdır Devlet Hastanesi'nde Aralık ilçesinden gönderilen dokuz kişi kuş gribi şüphesiyle tedavi altına alındı.

Iğdır Devlet Hastanesi'ne karın ağrısı, burun tıkanıklığı ve ishal şikayetiyle 12 kişinin başvurduğu, bunların şikayetleri doğrultusunda tedavi altına alındığı belirtiliyor. Tedavi altına alınanlar arasında, 'bir süre önce hazır tavuk eti yediğini' ifade edenlerin de bulunduğu bildirildi.

Erzurum:
Erzurum'da da üç kişi aynı şüpheden tedavi altına alındı. Bu kişilerden alınan örneklerin sonuçları henüz belli olmadı.

Kent merkezi ile Horasan ilçesinde tüm kanatlı hayvanlar toplatılıyor. Bölgede bir hafta önce tavuk ölümleri görüldü. İzmir Bornova'daki enstitüye gönderilen tavuk numunelerinin sonuçları henüz netleşmedi.

Kent merkezi ile Horasan'da önlemler artırıldı. Özellikle karantina altına alınan mahalleler dezenfekte ediliyor. Halk ölüm haberi üzerine hastalıklı hayvanlarını sakladıkları yerlerden çıkarıp ekiplere teslim etti.

Süresiz av yasağı

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, bugünden itibaren Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde süresiz olarak av yasağı getirildiğini açıkladı.

Bakan Pepe, genelgenin sadece söz konusu iki bölgedeki illere değil, 81 il valiliğine gönderildiğini belirterek, ''kanatlılarla kuş gribi bulaşması söz konusu olduğu için bakanlık olarak bugün Doğu ve Güneydoğu'daki il valiliklerine tamim gönderdik'' dedi.


Kaynak: