BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,72
ALTIN 2.506,53
HABER /  GÜNCEL

Volvo hedefini yüksek tuttu

Dizel motorlu otomobillerin satışları Avrupa'da benzinli otomobilleri geçerken, yarışın önde gelen isimlerinden Volvo, yeni 5 silindirli dizel motorları ile atağa hazırlanıy

Abone ol

Avrupa yollarında 2004 yılında dizel motorlu otomobiller benzinlileri geride bırakırken, sektörün önde gelen şirketlerinden Volvo da dizel motorlara odaklandı. Dizel otomobil yarışında ilk sıralara gözünü diken Volvo, yenilenen 5 silindirli dizel motorlarını Frankfurt'ta tanıttı. Volvo'nun S60, V70, XC70 ve XC90 modellerinde kullanılacak yeni dizel motorlar, daha yüksek güç ve sürüş konforu sunuyor. Firma, bir yıl içinde yeni dizel motor seçeneği ile sunulan araçlardan 85 bin adet satmayı hedefliyor.

6 ileri vitesli olarak haziran sonunda Avrupa yollarına çıkacak olan Volvo'nun yeni D5 dizel motorlu otomobilleri Türkiye'ye otomatik vites seçeneği ile 2006 ortalarında gelecek.

Sadece 4 yıl önce dizel motorlu otomobillerin satışları Avrupa'da yüzde 20'lerde iken, bugün satılan araçların yarısından fazlasının dizel motorlu araçlar olmasının arkasında dizel teknolojisindeki hızlı gelişme yatıyor. Orta üst sınıf ve üst sınıflarda üretilen otomobillere birkaç yıl önce giren dizel motorlar, bugün olmazsa olmaz seçenek konumuna geldi.

Dizel motorlu otomobil yarışına 2001 yılında kendi bünyesinde ürettiği motorlarla katılan Volvo'nun Avrupa'da satışlarında dizel otomobil pazar payı yüzde 50'nin üstünde bulunuyor. Tüm markaların birçok modeliyle katıldığı dizel motorlu araç üretiminde Volkswagen, Renault ve Opel gibi isimler başı çekerken, lüks segmentte üretim yapan Audi, Mercedes ve BMW gibi isimler de yer alıyor.

Yeni motora 22 beygir ek güç

Volvo'nun yeni beş silindirli motor yelpazesinde en güçlü D5'in kapasitesi 22 beygir gücü ilave edilerek 185 beygire çıkarıldı. Böylece otomobiller daha atak hale gelirken, rampa ve keskin tırmanışlarda vites küçültmeye gerek kalmadı. Motorda yer alan hemen her şeyi yeniden geliştirdiklerini anlatan D5 programı şef mühendisi Jörgen Svensson, şunları söylüyor: "Sürücü yeni D5'i benzinli bir motordan ayırt edemeyecek. Yeni D5'in tek farkı sadece daha güçlü ve çevreye daha duyarlı bir motor olması."

Avrupa'da dizel motorların yükselişi 1998'de başladı
Avrupa'da dizel motorlu otomobillerin pazar payının dev adımlarla yükselişi 1998 yılında Common-Rail teknolojisiyle başladı. Bu adım ile birlikte dizel motorlu otomobiller, sürüş yeteneği ve gürültü seviyeleri ile benzinli motorlara rakip hale geldiler. Bunlara ek olarak düşük yakıt tüketimi ve ülkelerin vergi konusudaki teşvikleri de artışta etkili oldu. Çevreye duyarlı olarak yapılan dizaynlarının avantajıyla iyice öne çıkan dizel motorlu otomobillerin, 2010 yılında pazara sunulacak sıfır otomobiller içindeki pazar payının yüzde 70'e yükseleceği tahmin ediliyor. Dizel motor kullanımının en yüksek olduğu Fransa, Avusturya, Belçika ve Lüksemburg gibi ülkelerde yeni otomobiller içinde dizellerin satış payı şimdiden yüzde 70'lerde bulunuyor. İtalya, Portekiz ve Almanya da ise dizel satışları yüzde 40 ile 60 arasında değişiyor. Dizel yakıtların pahalı olduğu İngiltere'de ise dizel motorlu otomobil satışları yüzde 30 civarında. Yunanistan ve İspanya'da ise yüzde 10'un altında bulunuyor.

Kaynak: