BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.499,46
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Volkswagen nefreti üzerine çarpıcı yazı

Emisyon testlerinde usulsüzlük yapan Volkswagen neden gündemden düşmüyor. Volkswagen nefreti üzerine çarpıcı bir analiz.

Abone ol

Emisyon skandalı nedeniyle zor günler geçiren Volkswagen'e karşı tepkinin boyutları neden büyük oldu?

Yakıtı tüketemini düşük göstererek ceza alan Hyundai-Kia grubu neden Volkswagen kadar konuşulmadı? Otopark.com'un sahibi And Mehmet Çetin, VW nefretinin alanizini yaptı. "Neden hepsinden çok VW’nin başı belada?" sorusuna yanıt verilen o yazıdan bir bölüm:

"Eğer bir Fenerbahçeli Galatasaray’ı sevmediğini söylüyorsa, muhtemelen bunun sebebi Galatasaraylı oyuncular değil (belki Burak Yılmaz olabilir…) her fırsatta kafasına UEFA kupasını kakıp onu sinir eden Galatasaraylılardır.

Çoğu zaman bir kuruma beslediğimiz duyguları, o kurumun müşterileri belirler. Anneme Skoda aldırırken önümdeki en büyük engel, Skoda’ların içinde gördüğü dayılardı.

Biri size OTOPARK’ı öyle çirkefçe savunabilir, öyle fütursuzca övebilir ki, bir daha bu siteye girmek istemezsiniz. Ve dikkat etin, bu gerçekten oluyor. Etrafta “yaa OTOPARK iyi de, şu körü körüne savunan takipçileri de olmasa…” yorumları şimdiden dolaşmaya başladı bile.

KENDİ YARATTIĞI NOBRAN MÜŞTERİ KİTLESİ

Aynı biçimde VW’nin kaderini de, aslında bizzat kendi yarattığı nobran müşteri kitlesi belirliyor. Aylarca bekleme sıralarından satış temsilcilerinin umursamaz tavırlarına kadar imajlarını yükseltmek için yaptıkları her hamle, muadillerinden çok üstün bir meta aldığına inanan ve bunu her fırsatta ispatlamaya çalışan bağımlılar yarattı. ‘Fanatikler’ demiyorum, çünkü VW müşterileri fanatik değildir. Alfa’cılar evet, bazı BMW’ci ya da Honda’cılar evet, fanatiklerdir ama VW satın alımı ve sonrasını yöneten psikososyal etmenler farklıdır.

MÜŞTERİLERİN ÜST PERDEDEN YAPTIĞI SAVUNMALAR

Müşterilerin, tüm bu engellere göğüs gererek satın aldıkları arabanın ‘gereksiz’ pahalı olduğunu ifade edenlere karşı üst perdeden yaptıkları savunmalar da, neticede meseleyi bir kısır döngüye götürüyor. Halbuki taraflardan birinin görmesi gereken, aldığı arabanın aslında eşdeğerlerinden çok da pahalı olmadığı (bkz: Passat testi); diğer tarafın görmesi gereken de, karşısındakinin fazladan ödediği 5-10 bin liranın onu zengin kendini fakir yapmadığı."