BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Vladimir Putin Kerimov'la görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov'la görüştü...

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Özbekistan, Çin ve Kazakistan'ı kapsayan Asya ülkeleri gezisinin ilk durağı olan Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e geldi.

St. Petersburg'da düzenlenen Rusya-Avrupa Birliği Zirvesi'nin ardından, akşam saatlerinde Taşkent'e gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i, havaalanında Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov karşıladı.

Vladimir Putin, temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki işbirliğinin durumu ve perspektifleri, bölgesel güvenlik ve istikrar ile 2014 yılında uluslararası koalisyon güçlerinin Afganistan'dan çıkmasından sonra yasadışı uyuşturucu ve terör tehditlerinin en aza indirilmesi konuları ele aldı.

Kerimov'un, görüşmede, uluslararası koalisyon güçlerinin Afganistan'dan çıkmasından sonra bölgede uyuşturucu kaçakçılığı ve olası terör tehditlerine ilişkin endişesini dile getirdiği, bu ülkeden kaynaklanabilecek olumsuzlukların, bölgeyi de etkileyebileceğini söylediği bildirildi.

Putin'in de ülkesinin Orta Asya'daki stratejik partneri Özbekistan ile ilişkilerini geliştirmeye hazır olduğunu belirterek, "Özbekistan, bizim için bölgedeki en öncelikli partnerlerimizden biri ve ayrıcalıklı ilişkilerimiz var. Özbekistan'ın mevcut potansiyellerini çok iyi biliyoruz ve bu ülke olan ilişkilerimizi bu doğrultuda kuruyoruz" dediği belirtildi.

Kerimov ve Putin, görüşmenin ardından, Rusya ve Özbekistan arasında Stratejik Parterlik İlişkilerinin Derinleştirilmesine yönelik Deklarasyon ile Özbekistan'ın Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri arasındaki serbest ticaret bölgesine katılmasıyla ilgili Karşılıklı Anlayış Memorandumu'nu imzaladı.

Özbekistan'daki temaslarının ardından Çin'e resmi ziyarette bulunması planlanan Putin'in, Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı Hu Cintao ile bir araya gelmesi, ardından 6-7 Haziran tarihlerinde Pekin'de düzenlenen, ''Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi''ne katılması bekleniyor.