BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Silivri'de su tüneli tamamlandı

Silivri havzasındaki tüm bölgenin atık sularını Selimpaşa Atık su Arıtma Tesisi'ne taşıyacak olan 21 bin 718 metre uzunluğundaki atık su tüneli tamamlandı.

Abone ol

Silivri havzasındaki tüm bölgenin atık sularını Selimpaşa Atık su Arıtma Tesisi'ne taşıyacak olan 21 bin 718 metre uzunluğundaki atık su tüneli tamamlandı.

Tünel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Başkan Kadir Topbaş'ın da katıldığı bir geziyle basın mensuplarına tanıtıldı.

Kadir Topbaş, burada yaptığı açıklamada, ''Dünyanın en uzun atık su tünellerinden olan bu tüneli, 130 milyon liraya yerin 65-70 metre altında trafiği engellemeden, insanlara rahatsızlık vermeden köstebek makinelerle bitirdik'' dedi.

Silivri havzasındaki tüm bölgenin atık sularını Selimpaşa Atık su Arıtma Tesisi'ne taşıyacak tünellerin toplam uzunluğunun 21 bin 718 metre olduğunu kaydeden Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Güzelce'den başlayınız, Kumburgaz, Kamiloba, Celaliye, Selimpaşa ve Silivri'ye kadar bu sahillerdeki yapıların atık suları, genellikle fosseptik veya deniz kenarındaysa da derin deşarj dedikleri 100 metrelik borularla denize doğru atılarak bertaraf ediliyordu. Bu sistemle 'atık suyu çözdük' düşüncesi vardı. Bu çözüm değil, bu sistem, tembel bir hanımefendinin evini halının altına süpürmesi gibidir. İnşallah 2012 sonunda bu tünelin kaplama işleri de bitecek. Kaplandıktan sonra bir gram pis su akmayacak denize. Deniz suyu içilebilecek hale gelecek demek istiyorum. Hiçbir şekilde sağlıksız bir şey olmayacak. Atık suların götürülmesi işi, yaklaşık 3 metre çapında 22 kilometre uzunluğundaki tünelden yolda oluyor. Yani şuradaki 30 kilometrelik kıvrımlı sahil bandına baktığınız zaman denizi tertemiz hale getirecek bir sistem yapıyoruz.''

Topbaş, konuşmasının ardından atık su tünelinin kazı çalışmasında kullanılan ''Köstebek'' adlı aracın operatörü Mustafa Arslanboğa'yı telefonla aradı.

Operatörün telefonda ''Bir hediye bekliyorum'' demesi üzerine Topbaş ''Tabii bahşişi olacak bu işin. Bunun farkındayız üç senedir yer altında çalışıyorsun'' diyerek teşekkür etti.

Ardından da yüzeyin 11 metre, deniz seviyesinin 6,5 metre altında olan ''Köstebek'' adlı cihazı kullanan Arslanboğa, Türk Bayrağı açarak belirlenen bölümden yüzeye çıktı.

İSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir de Büyükçekmece ve Güzelce'den Silivri'nin doğu yakasındaki noktaya kadar olan yaklaşık 22 kilometrelik tünele üç ayrı koldan katılım sağlandığını ifade ederek, ''2 bin, 2 bin 200 ve 2 bin 800 milimetre çaplarında üç değişik tünel yapıldı. Bu tüneller dünyanın bu çaptaki en uzun atık su tünellerinden. Yaklaşık olarak yerin 65 - 70 metre aşağısında bu iş için makineler çalıştı'' dedi.

Üç tünel için yaklaşık olarak 130 milyon lira harcandığını söyleyen Demir, ''Güzelce, Kumburgaz, Kamiloba, Celaliye, Selimpaşa ve Silivri'nin bütün atık suları Selimpaşa'da yapacağımız iki atık su arıtma tesisinde toplanacak. Bu tesisler 35 bin metreküp/gün kapasiteli olacak. Proje 1 milyon 600 bin kişilik bir nüfusun atık suyunu arıtacak kapasitede'' şeklinde konuştu.