BIST 9.496
DOLAR 32,49
EURO 34,76
ALTIN 2.480,46
HABER /  GÜNCEL

Viking kadınında Allah yazılı 1200 yıllık yüzük

Hürriyet yazarı İsmet Berkan, The Washington Post gazetesinde okuduğu bir haberi köşesine taşıdı.

Abone ol

İNTERHETHABER.COM- Hürriyet gazetesi yazarı İsmet Berkan, İsveç'te bir ticaret şehrinde yapılan kazılarda viking kadınının parmağında bulunan 9. yüzyıla ait Allah yazılı yüzüğün sırrını yazdı

Berkan bugünkü yazısında Ortadoğu ya da Kuzey Afrika'dan İsveç'e uzanan yüzüğün ayrıntılarını okurlarına duyurdu. 

KÜFİ YAZI TÜRÜYLE YAZILMIŞ

İşveç'te yer alan Birka isimli bir ticaret şehrinin kalıntılarını yıllardır kazan arkeolog Hjalmar Stolpe'nin bulduğu bir mezarda bir Viking kadının parmağındaki yüzükte 'Ya Allah' yazısı yer alıyordu. 

Yüzüğün altındaki yazının 9 ve 10. yüzyıllarda Abbasi halifeleri döneminin yaygın yazı türü olan Kufi ile yazılması merak ve şaşkınlık uyandırdı. Korsan ve tüccar kavim olarak bilinen Vikingler, ticaret için sıcak topraklara mı indiler?

Yaklaşık 1200 yıllık bir yüzük, binlerce kilometre öteden buraya nasıl gelmişti? Merak edilen soruya Berkan bugünkü köşesinde böyle yanıt verdi:

ABBASİ HALİFESİ ELÇİSİNİN SÖZLERİ

"Bugün İzlanda nüfusunun tamamı Vikingli göçmenler.  Vikinglerin. Volga Nehri yoluyla Karadeniz'e kadar indikleri, bazen yağmalar yaptıklan, bazen ticaret köyleri kurduklan da biliniyor. Ama Vikinglerle Müslümanlar arasında bir etkileşim çok az biliniyor.
Örneğin 10. yıizyıkla yaşamış ve yazmış, o zamanki Abbasi halifesi'nin elçisi-temsilcisi Ahmed ibn Fadlan, gördüğü Vikingler için 'Allah'ın yarattığı en kirli canlılar onlar' diyor. 'Kendilerini hiç temizlemiyor, hiç yıkanmıyorlar.' Evet ama ticaret yapıyorlar.
O yüzden Abbasi halifesi onlara temsilci yolluyor, o yüzden onlardan bir kadın parmağında Müslümanlarca yapıldığına kuşku olmayan bir yüzükle gömülüyor."

ARAPLARA GÖRE PİS VE BARBARLAR

Eski Anap metinlerinde Arap tüccarlar Vikingleri, yakışıklı ama pis ve barbar olarak tasvir ediyordu.

yüzük.jpg


sikke.jpg

İskandinavya ve Rusya'da 8. ve 9. yüzyıllara ait üzerinde Arapça yazılar bulunan altın diner sikke yıllar önce bulunmuş ve basına gösterilmişti

VİKİNG İSTİLASI

viking.jpg

8-11. YÜZYILDA AVRUPA VE ÇEVRESİNİ KASIP KAVURDULAR

Yılın büyük kısmını denizlerde geçirmiş olan savaşçı bir halk olan Vikingler, 8 - 11. yüzyıllar arasında kuzeybatı Avrupa'da birçok yeri fethetmişlerdir

Vikingler batıya doğru ilerlerken, kardeş millet kabul edilen, Bizans'ın batısını koruyan Varegler de doğuya doğru ilerlemişlerdir. 8. ile 11. yüzyıllar arasında Avrupa'da yaşanan bu döneme, tarihte Viking Devri denir.

Baltık kıyılarından Rusya içlerine oradan Volga nehrini takip ederek Hazar ve Karadeniz'e ulaşmışlardır. yine Cebelitarık boğazını geçerek Kuzey Afrika ve Ortaoğu kıyılarına kadar uzandıkları biliniyor.

Viking ve Frenk soyundan gelen Normanlar 11. yy.da Britanya'yı fethetmiş ve İngiltere'nin en güçlü hanedanı olmuşlardır. Norman fethi, Britanya'nın son fethidir.