BIST 10.617
DOLAR 32,25
EURO 35,04
ALTIN 2.486,91
HABER /  GÜNCEL

'Vicdani ret'çilere vize yok!

Murat Ülke, askerlik yapmayı reddettiği için gördüğü muamele nedeniyle AİHM'e gitti. Ve Türkiye ceza aldı. Ancak bu ceza diğer 'vicdani ret'çilere vize getirmiyor.

Abone ol

Murat Ülke, askerlik yapmayı reddetti. Askerde de emre itaatsizlik etti. 701 gün hapis yattı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitti. Ve tazminat aldı. AİHM'nin Türk yargıcı Rıza Türmen, SABAH'a konuştu: "Biz bu kararı vicdani ret maddesinden değil, kötü muameleden verdik... Yani karar uygulamaya değil, vakaya... Askerlik yapmak istemeyenler için emsal oluşturmaz."

'Vicdani ret' değil 'vicdansız ceza' kararı

AİHM'in, askerlik yapmayı reddeden Osman Murat Ülke'yi ard arda hapse mahkum ettiği için Türkiye'ye verdiği ceza, 'vicdani ret'çilere vize getirmiyor. Türk yargıç Rıza Türmen, SABAH'a, mahkemenin zorunlu askerliği değil, askerlik yapmayı reddedene 'kötü muamele'yi mahkum ettiğini açıkladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin vicdani retçi Osman Murat Ülke'ye kötü muamele yapıldığı için Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum eden kararının zorunlu askerlik uygulamasını bağlamadığı bildirildi. Kararı alan 7 yargıçtan biri olan Rıza Türmen, SABAH'a kararın sonuçlarını açıkladı. AİHM yargıcı Türmen'e göre, "zorunlu askerliği tartışmaya açan bir karar değil." Ülke'nin davayı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9'uncu maddesinin ihlal edildiği, yani düşünce, inanç ve bilinç özgürlüğüne saygı gösterilmediği gerekçesiyle açtığını kaydeden Yargıç Türmen, ancak mahkemenin davayı AİHS'nin 3'üncü maddesinin ihlali olarak gördüğünü anlattı. 3'üncü madde "gayriinsanı muameleyi yasaklıyor." Yani AİHM, Türkiye'yi zorunlu askerlik uygulamasını değil, askerliği reddeden Ülke'nin hapis cezasına mahkum edilmesini, onurunun kırılmasını ve yaşam koşullarının tamamen değişmesini dikkate alarak 'kötü muamele'den mahkum etti.

ASKERLİKLE İLGİSİ YOK

Yargıç Türmen, askerlik yapmak istemeyenlerin, bu kararı emsal gösterip gösteremeyeceği sorusuna da "Hayır, bu manada emsal teşkil etmez" yanıtı verdi. Türmen şöyle devam etti: "Bu davada karar Osman Murat Ülke'nin yaşadıklarından verildi. Aynı şekilde askerlik hizmetini reddedip, cezaevinde yatıp, Murat Ülke gibi bu koşulları yaşamış ve hayatı böylesine değişmiş ya da değiştirmeyi göze alabilenler için bir emsal olabilir. Ben askerlik yapmak istemiyorum diyerek, bu karar emsal gösterilemez." Bazı ülkelerde alternatif askerlik hizmetinin bulunduğunu hatırlatan Türmen, Türkiye'de de caydırıcı olması için askerlikten çok daha ağır 'sosyal hizmetler' öngörülebileceğini kaydetti.

Haber: BELKIS KILIÇKAYA - PARİS
Kaynak: