BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,87
ALTIN 2.433,75
HABER /  DÜNYA

Verin 400’ü, alın yeni anayasayı

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, katıldığı bir televizyon programında 2015 genel seçimleri için, “Yani verin 400’ü, alın yeni anayasayı diy...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, katıldığı bir televizyon programında 2015 genel seçimleri için, “Yani verin 400’ü, alın yeni anayasayı diyeceğiz, başka çare bırakmadılar bize” dedi.
Bozdağ, katıldığı bir televizyon programında yeni anayasa tartışmaları ile ilgili soruları cevaplandırdı. Bozdağ, “Masanın etrafında oturan partiler esasında milletin huzurunda masanın etrafında oturdular, ama yeni anayasayı yapmak değil, yeni anayasayı yapmamak üzere oturdular gibi geliyor bana. Çünkü eğer yeni anayasayı yapmak için oturmuş olsalar, millet bunu bekliyor, liderler bunu bekliyor, bütün kamuoyu bunu bekliyor, bir mesafe alırlar. Niyeti olmayınca ne oldu? Masadan ilk kalkan biz olmayalım. Şimdi bakarsanız bugün Bahçeli’nin açıklamasına, Kılıçdaroğlu’nun açıklamasına, masadan biz kalkmadık. Ya masaya yeni anayasa yapma iradesiyle oturmadınız ki. Biz 25 aydır yeni anayasa için didiniyoruz, uğraşıyoruz, ama yok” diye konuştu.

“AK PARTİ BAŞKANLIK SİSTEMİNDEN VAZGEÇMEDİ”
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, “Başkanlık sisteminden AK Parti vazgeçmedi. Bakarsanız geriye dönük, Türkiye’de başkanlık sistemini Atatürk’ün de tartıştırdığını görüyoruz, o dönemde de saltanattan Cumhuriyet’e geçildiği için bu ötelenmiş. Ama baktığınızda merhum Özal başkanlık sistemi diyor, merhum Erbakan sistemi diyor, hatta merhum Alpaslan Türkeş başkanlık diyor. Demirel önce karşı çıkıyor, sonra Demirel bizzat kendisi başkanlık diyor. Türkiye’nin iktidarında bulunmuş, Türkiye’yi yönetmiş sağdan ne kadar lider varsa hepsi başkanlık sistemi demiş” dedi.

“DARBECİLER YAPTI, SİVİL YÖNETİMLER YAPAMADI”
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın sözlerinin hatırlatılması üzerine Bozdağ, “Sonuçta darbeciler geldi, 4 general bir anayasa yaptı. Ama Türkiye’de bugün sivil bir yönetim var, halkın iradesiyle oluşmuş bir parlamento var, 4 parti bir araya geldi 60 madde zar zor yapabildi, yeni bir anayasa ortaya koyamadı. Baktığınızda darbeciler yaptı, ama sivil yönetimler yapamadı. 61 darbe Anayasası, 82 darbe Anayasası, o zaman bizim olağan şartlarda herkesin kendisini hür hissettiği bir ortamda yeni anayasa yapabilmeyi başarmamız lazım ama başaramadık. Bunu Sayın Kılıç söyledi diye değil, yarın başkaları da diyecek, ‘darbeciler yaptı, siz yapamadınız’. Yeni anayasa yapmak için illa da darbe mi olması lazım diye yarın başkaları belki daha ağır söyleyecektir. Bu noktada darbeciler yaptı, bunlar yapamadı eleştirisinden alınmaya gerek yok, çünkü yapamadık” ifadesini kullandı.
Kılıç’ın “Kendimi evlenme vaadiyle kandırılmış birisi gibi hissediyorum” sözlerinin hatırlatılması üzerine ise Bozdağ, şunları söyledi:
“Ama şu görüşüne katılmıyorum; yani kendini evlilik vadiyle aldatılmış biri gibi hissediyorum yaklaşımı, ben Sayın Başkana yakışmadığını düşünüyorum. Bu hoş bir benzetme değil. Derler teşbih hata kabul etmez, esasında o kadar önemlidir ki burada çok dikkatli olmak lazım. Ben Sayın Başkanın tabi bu yaklaşımını işin doğrusu doğru görmüyorum.”

“VERİN 400’Ü, ALIN YENİ ANAYASAYI”
Bozdağ, 2015 seçimlerinin yeni anayasa seçimi olacağını belirterek şöyle devam etti:
“Ben 2015 seçimlerinin bir yeni anayasa seçimi olacağını düşünüyorum. Çünkü Uzlaşma Komisyonu yeni anayasa yapılmasını muhalefet partileri el birliğiyle engellediler. AK Parti’nin tek başına gücü buna yetmiyor, bizim 325 oyumuz var. Şimdi Meclis Başkanını saymadığımızda 324 ediyor. Dolayısıyla tek başına Meclis’ten bunu çıkarma gücümüz zaten yok, referandum yoluyla bunu halka götürme imkanımız da zaten yok. 2015 seçimlerinde belki slogan şu olabilir, partiler ne diyecek bilmiyorum; yeni anayasa için oyunuzu bize verin, bizi seçin diyeceklerdir. Verin 400’ü, alın yeni anayasayı, belki onu diyecektir insanlar. Bu, Ahmet İyimaya komisyon üyemiz, onun sözüdür esasında. ‘Yani verin 400’ü, alın yeni anayasayı diyeceğiz, başka çare bırakmadılar bize’ dedi. İşin doğrusu, muhalefet başka bir çere bırakmıyor, bu düğümü millet sandıkta çözecektir.”
(İHA)