BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Fail meçhul cinayetlerde şok gelişme

1990'larda öldürülen Kürt işadamı ve bürokratlar ile ilgili soruşturmanın savcısı 3. kez değişti. Görevden alınan savcı 40 günlük izin aldı.

Abone ol

1990'lı yıllarda Kürt işadamları ve bürokratlarının öldürülmesine ilişkin sürdürülen fail meçhul cinayetler soruşturmasında savcı üçüncü kez değişti. Soruşturma dosyası Savcı Mustafa Bilgili'den alınarak Sadık Bayındır'a verildi. Bilgili'nin "40 günlük kanuni iznini kullandığı" açıklandı.

Radikal gazetesinden Mesut Hasan Benli'nin haberine göre Eski Özel Timci  Ayhan Çarkın’ın itirafları üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 1990’lı yıllarda işlenen 16 cinayete ilişkin soruşturma başlatmıştı. Soruşturmada ilk olarak Savcı Hakan Yüksel görevlendirildi. Aralarında eski MİT yöneticisi Mehmet Eymür’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda şüphelinin ifadesini alan Yüksel, sürpriz bir şekilde görev yeri değiştirildi. Soruşturma dosyası Hakan Yüksel’den alınarak, Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili’ye devredildi.

İDDİANAME HAZIRLADI

Soruşturma dosyasını devralan Savcı Bilgili’de, oluşturduğu özel ekipler aracılığıyla Kürt işadamları ve bürokratlarına yönelik işlenen cinayetleri araştırmaya devam etti.

Araştırılan cinayetler arasında yer alan Altındağ Nüfus Müdürü Macit Baskın’ın ölümü ile ilgili zaman aşımının dolmasına günler kala Savcı Bilgili, “zaman aşımının önünü kesmek” amacıyla iddianame hazırlayarak, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sundu.

Mehmet Ağar’ın bir numaralı şüpheli olduğu iddianame de mahkemece kabul edildi. Ancak Bilgili diğer cinayetlere ilişkin soruşturmasına devam ederek, Aralık ayı itibariyle ana soruşturmada dava açması bekleniliyordu.

ÜÇÜNCÜ SAVCI

Kamuoyu anada dosyaya ilişkin iddianamenin hazırlanmasını beklerken, sürpriz bir kararla Savcı Bilgili, fail meçhul cinayetler soruşturmasında alındı. Bilgili’nin yerine soruşturmada cumhuriyet Savcısı Sadık Bayındır görevlendirildi.

Bilgili’nin yıllık izne çıktığı öğrenildi. Radikal’e bilgi veren Başsavcılık kaynakları ise, şu değerlendirme bulundu: “Dosyadan el çektirme gibi bir durum söz konusu değil. Evrakın zaman aşımı süresi itibariyle biraz sıkıntısı vardı. Savcı Mustafa Bilgili de 40 günlük izne ayrıldığı için yeni savcı görevlendirildi. Savcı Bilgili kanuni iznini kullanıyor. Dosyada yeni savcı görevlendirilmesinde kendisinin bilgisi bulunmaktadır.”

AĞAR’IN MAZERETİ VAR

Öte yandan Altındağ Nüfus Müdürü Macit Baskın’ın öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması bugün Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanılacak. Davanın bir numaralı şüphelisi Eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, 10 günlük rapor alarak duruşmaya katılmayacağını mahkemeye bildirdi.

Mahkemece kabul edilen iddianamede Ağar ve ekibi için “Cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında adam öldürmek, adam öldürmeye iştirak etmek” suçlarında müebbet hapis cezası talep ediliyor.

İddianamede, Mehmet Ağar, İbrahim Şahin ve Korkut Eken’in suç işlemek amacıyla “silahlı teşekkül oluşturdukları ve bu silahlı teşekkülün yöneticiliğini” yaptıkları belirtilirken, diğer şüpheliler, Özel Harekatçı Polisler Ayhan Çarkın, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy’un “suç örgütüne üye” oldukları, Seyfettin Lap, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Uğur Şahin ve Alper Tekdemir’in de “suç örgütüyle birlikte hareket ettikleri” kaydediliyor.