BIST 9.680
DOLAR 32,41
EURO 34,45
ALTIN 2.488,61
HABER /  GÜNCEL

Vergisi istenmişti dilek havuzundaki paraların akıbeti belli oldu

Dilek havuzuna atılan paralardan vergi kesilmesi talebi ile gündeme gelen İzmir Şirince’de bulunan Aziz John Baptist Kilisesi bahçesindeki dilek havuzunun akıbeti belli oldu. Özel mülk olan bahçeyle ilgili 830 bin liralık bedelle kamulaştırma kararı alındı. Havuza atılan paralarda yetkisi ise Müze Müdürlüğüne geçti

Abone ol

İZMİR Şirince’de bulunan Aziz John Baptist Kilisesi bahçesindeki dilek havuzu geçtiğimi ayrlarda vergi kesilmesi konusunda gündeme gelmişti. Aralık ayında gündeme gelen ve yılda 1.5 milyon turistin ziyaret ettiği dilek havuzu için İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, Maliye’ye yazı yazarak, kuyuya atılan paraların akıbetinin bulunmasını istemiş, havuza atılan paraların kafe işletmecinin alması halinde vergisinin alınmasını dile getirmişti.

Kilisedeki dilek havuzuna atılan paraların akıbetini Selçuk İlçesi Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, açıkladı. Yıllık yaklaşık 1,5 milyon turistin gezdiği köyde bulunan ve bir süre önce restore edilen kilisenin giriş bölümünde özel mülk olan bahçeyle ilgili ilçe belediyesinin başlattığı kamulaştırma çalışmasının yargıya taşındığını hatırlatan Bakıcı, Selçuk Asliye Hukuk Mahkemesinin 830 bin liralık kamulaştırma bedeli belirlediğini kaydetti.  Bakıcı, bahçedeki havuza atılan dilek paraları konusunda da Müze Müdürlüğünün yetki sahibi olduğunu dile getirdi. 

İŞLETMELER BOŞALTILACAK
Bölgedeki yapının eski ve tehlikeli durumda bulunduğunun tespit edildiğini söyleyen Zeynel Bakıcı, "Kentsel SİT olduğu için oranın koruma altına alınıp boşaltılması söz konusu." diye konuştu.  İşletmeye binaların boşaltılması için tebligat gönderildiğini belirten Bakıcı, İzmir Valiliği, Müze Müdürlüğü ve Selçuk Kaymakamlığı yetkililerinin de konuyla yakından ilgilendiğini aktardı. "Şu an konu kamu yetkilileri tarafından kontrol altına alınmış durumda. Oradaki yapı da tehlikeli durumda. Kafeterya ve satış noktaları boşaltılacak, işletme statüsünden çıkarılacak ve bölge sadece gezi alanı olacak."

Kilise girişinde üzerinde Meryem Ana heykeli bulunan dilek havuzuna atılan paranın dipteki delikten geçmesi halinde tutulan dileklerin gerçekleşeceğine inanılıyor. Bu nedenle ziyaretçiler birden fazla deneme yapıyor.