BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,81
ALTIN 2.397,29
HABER /  DÜNYA

Vergide yeni dönem geliyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ’Gelir Vergisi Kanun Taslağı’nı taslağını dün Bakanlar Kurulu’na gönderdik. Ümit ediyorum ki yakında imzalar ta...

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ’Gelir Vergisi Kanun Taslağı’nı taslağını dün Bakanlar Kurulu’na gönderdik. Ümit ediyorum ki yakında imzalar tamamlanıp Meclis’e gider" dedi.
Ankara Rixos Oteli’nde düzenlenen "Boğaziçi-Akdeniz Elektrik Dağıtım ve Perakende Satış Hisse Devir Sözleşmesi İmza Töreni"nin ardından çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplayan Maliye Bakanı Şimşek, "Gelir Vergisi Kanun Taslağı’nın içerisinde somut olarak neler var?" şeklindeki soru üzerine, "Çok önemli bir kanun taslağını dün Bakanlar Kurulu’na gönderdik. Ümit ediyorum ki yakında imzalar tamamlanıp Meclis’e gider. Bu kanunun içeriğini ayakta açıklamak iyi olmaz. Ama tabii ki Gelir ve Kurumlar Vergisi’nin birleştiriyoruz. Yaklaşık 250 madde olan bu iki kanunu basitleştirip 95 maddeye indiriyoruz. Yani mevzuatı basitleştiriyoruz, kolay, anlaşılabilir hale getiriyoruz, sadeleştiriyoruz. İkinci önemli bir konu, vergi tabanını genişletiyoruz. Bazı imtiyazlara, bazı istisnalara son veriyoruz. Dolayısıyla bu anlamda da vergi tabanının genişletiyoruz. Beyanname verecek kesimi de genişletiyoruz. Vergi güvenliğine ilişkin bir takım düzenlemeleri de içeriyor. İstihdam, üretim, yatırımı destekleyici, girişimcileri destekleyici bazı tedbirleri de içeriyor. Düzenleyeceğimiz basın toplantısında geniş kapsamlı bir sunum yapacağız" cevabını verdi.

"ASGARİ ÜCRETE İLİŞKİN YENİ BİR DÜZENLEME GÜNDEMDE DEĞİL"
Şimşek, Gelir Vergisi Kanun Taslağı’nın Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılmış olması ve yakında Meclis’e gönderilecek olması özellikle Maliye Bakanlığı olarak kendilerini fazlasıyla memnun ettiğini belirtti. Şimşek, tasarıda asgari ücrete ilişkin yeni bir düzenleme gündemde olmadığını ifade ederek, "Özellikle sosyal yönü de yatırım ve girişimcileri destek yönü de güçlü bir tasarı. Tarım kesimine yönelik olarak vergilendirmede hakikaten ölçek büyütmeyi teşvik eden bir takım düzenlemeler söz konusu" dedi.
Bir gazetecinin, "Herhangi bir mükellefle ilgili inceleme başlatıldı mı?" sorusu üzerine Şimşek, "Herhangi bir mükellefle ilgili bir inceleme yapılıp yapılmadığı konusunda yorum yapamam. Vergi mahremiyeti nedeniyle bu konularda benim yorum yapmamı beklemeyin" karşılığını verdi.
Kanun taslağında ortadan kaldırılması hedeflenen istisna ve muafiyetleri hatırlatarak, bazı ünlü futbolcuların ve teknik direktörlerin asgari ücretten beyan edildiği iddialarını sormasına yönelik Şimşek, "İstisna ve muafiyetlere ilişkin geçmişte konuşulan bazı hususlar var ama sadece o hususlar değil özellikle şehir rantlarının kademeli de olsa bir miktar vergilendirilmesi gibi bir takım hususları içeriyor. Bir takım istisnalara ilişkin de çalışma söz konusu" dedi.
(İHA)