BIST 10.046
DOLAR 32,34
EURO 34,73
ALTIN 2.410,53
HABER /  GÜNCEL

Venezuela'da öğrencilere gazlı müdahale

Başkent Caracas'ta hükümet karşıtı eylem olaylı bitti. Polis protestocu öğrencileri dağıtmak için gözyaşartıcı gaz kullandı. Öğrenciler pazar günü büyük bir yürüyüşe hazırlanıyor.

Abone ol

Venezuela'nın başkent Caracas'ta güvenlik güçleri ile gösteri düzenleyen öğrenciler arasında çatışma çıktı. Polis hükümet karşıtı göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı gaz kullandı.

Yüzlerce gösterici, iki hafta süren protestolar sırasında gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmalarını istiyordu.

Öğrencilerin protesto eylemi barışçıl bir ortamda başladı. Ancak bazı maskeli göstericilerin bir yolu kapatmaya çalışması üzerine güvenlik güçleri eyleme müdahale etti ve çatışma çıktı.

Göstericiler, kendilerini gözyaşartıcı gaz kullanarak dağıtan polisleri taşladı ve pazar günü yeni bir yürüyüş yapılması çağrısında bulundu.

'Karnavala hayır!'

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro hafta başında aldığı bir kararla, karnaval nedeniyle bir haftalık resmi tatili daha erken bir tarihte başlattı. Maduro'nun amacı gösterilerin son bulmasıydı. Ancak resmi tatilin başladığı perşembe günü öğrenciler başkent Caracas'ta toplandı.

İspanyol haber ajansı EFE'ye konuşan öğrencilerin liderlerinden Juan Requesens, "Burada hiç kimse için karnaval falan yok. Biz hâlâ sokaklardayız, Kendimizi mücadeleye adadık." dedi.

Başkentte karşıt gösteri

Caracas'ın başka bazı bölgelerinde ise hükümet yanlısı gösteriler düzenlendi. Bu gösterilerin en büyüğü Başkanlık Sarayı'nın önündeydi.

Cumhurbaşkanı Maduro'yu destekleyen çok sayıda kişi Caracazo Ayaklanması'nın 25. yıldönümü kutlamalarına katıldı. 1989'daki ayaklanmada, dönemin hükümetinin izlediği neo-liberal politikalar ve aldığı ekonomik önlemler protesto edilmişti.

İki eyalette başladı, tüm ülkeye yayıldı

Venezuela'daki gösteriler ülkenin batısındaki Tachira ve Merida eyaletlerinde öğrencilerin güvenlik önlemlerinin artırılmasını istemeleriyle başlamıştı. Öğrenciler artan enflasyondan da şikâyetçiydi.

Gösteriler zamanla başkent Caracas'a ve ülkenin diğer bölgelerine yayılmıştı.

Venezuela Başsavcısı Luisa Ortega pazartesi günü şiddet olaylarında 13 kişinin öldüğünü açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Maduro ise bu sayının 50'den fazla olduğunu söylemişti.

Muhalefet, Maduro'nun çarşamba günü düzenlediği ve Katolik Kilisesi ile ülkenin önde gelen bir işveren örgütünün temsilci gönderdiği "Ulusal Barış Konferansı'na" katılmamıştı.