BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Venezuela'da ‘isyan planlayan' üç general tutuklandı

Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, hava kuvvetlerinde görevli generallerin planını yetkililere 'genç subayların' bildirdiğini söyledi. Maduro muhaliflerle bağlantılı olduğunu iddia ettiği generallerin adlarını ise açıklamadı.

Abone ol

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, hava kuvvetlerinde görevli üç generalin 'hükümete karşı isyan planlamak' suçlamasıyla tutuklandığını açıkladı.

Madura, generallerin planını yetkililere 'genç subayların' bildirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı adları açıklanmayan üç generalin muhalif gruplarla da ilişkisi olduğunu iddia etti.

Tutuklanmalar ülkede son iki aydır devam eden ve 32 kişinin ölmesine neden olan siyasi kargaşanın son halkasını oluşturuyor.

Nicolas Madura’nın açıklaması siyasi krizin çözümüne yardım için ülkeye giden Güney Amerika Birliği (Unasur) dışişleri bakanları heyeti ile yaptığı görüşme sırasında geldi

Maduro tutuklanan üç generalin kamu hizmetlerinde kargaşa yaratıp ülke genelinde elektrik kesintileri gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.

Venezuela’da protesto gösterileri Şubat ayının başında batıdaki Merida ve Tachira'da göstericilerin bölgelerinde suça karşı daha sıkı güvenlik önlemleri alınması talebiyle başladı.

Enflasyona ve bazı temel tüketim maddelerinin kıtlığına karşı tepki de gösterilerin ivme kazanmasında etkili oldu.

İki taraf birbirini suçluyor

Göstericiler Hugo Chavez zamanında hazırlanan ve 14 yıldır uygulamada olan sosyal programların başarıya ulaşmadığını söylüyor.

Hükümet ise olayların arkasında ABD ve Latin Amerika'daki bazı sağcı grupların olduğunu belirtiyor.

Maduro daha önce hükümetini devirme komplosu kurmakla suçladığı Panamalı büyükelçiyi ve üç diplomatı sınır dışı etmişti.

Olaylar kapsamında onlarca gösterici gözaltına alındı.

Caracas'ta 12 Şubat'ta gözaltına alınan eylemcilerin serbest bırakılması istemiyle yeniden patlak veren gösterilerde üç kişi vurularak öldürüldü.

Hükümet ve protestocular ölüm olaylarından birbirini sorumlu tutuyor.

Venezuela'da hükümet yanlısı gösteriler ve protestolar da iki aydır devam ediyor.

Ülkede 14 yıldan uzun bir süredir devlet başkanlığı yapan Hugo Chavez geçen yıl kanserle mücadelesinde yenik düşmüş, hayatını kaybetmişti.

Geçen yıl Nisan ayında düzenlenen seçimlerde, Chavez'in de favori ismi olan Maduro, muhalif lider Henrique Capriles'i az bir farkla geçip devlet başkanlığı koltuğuna oturmuştu.