BIST 10.211
DOLAR 32,20
EURO 35,05
ALTIN 2.455,77
HABER /  GÜNCEL

Vatikan Bankası'na malî polis operasyonu

Vatikan'ın malî yönetim merkezinde görevli üst düzey bir İtalyan piskopos, para aklama ve zimmete para geçirme suçlamasıyla tutuklandı.

Abone ol

Vatikan'ın malî yönetim merkezinde görevli üst düzey bir İtalyan piskopos, para aklama ve zimmete para geçirme suçlamasıyla tutuklandı.

Bir süredir soruşturma altında olan Piskopos Nunzio Scarano'nun, kiliseye yapılan bağışlar olduğu belirtilen bazı çekleri şüpheli para havaleleriyle zimmetine geçirdiği belirtiliyor.

Malî polis tarafından yürütülen operasyonda İtalyan gizli servisinde görevli olduğu belirtilen Maria Zito ve ve Giovanni Carenzio adlı bir borsa simsarının da tutuklandığı belirtiliyor.

İtalyan polisinin operasyonu, Papa Francis'in, Vatikan Bankası'nın faaliyetleriyle ilgili olarak daha önce görülmemiş bir iç soruşturma yapılması emri vermesinin hemen ardından geldi.

Diyanet İşleri Enstitüsü olarak adlandırılan Vatikan Bankası'nın Başkanı, görevi bırakmadan bir gün önce Papa 16'ıncı Benedictus tarafından görevden alınmıştı.

Banka yetkilileri, Vatikan'ın 'devlet' statüsü nedeniyle, İtalya yetkilileriyle işbirliği yapmaya yanaşmıyorlardı.

Ancak Papa Francis, Vatikan Bankası hakkında uzun süredir devam eden yolsuzluk ve para aklama iddialarını araştırmaya ve sonuçlandırmaya kararlı görünüyor.

Tanrı'nın Bankeri

Diyanet İşleri Enstitüsü, 1982 yılında batan Banco Ambrosiano’nun büyük hissedarlarındandı.

Banka’nın batmasıyla Vatikan 3 milyar dolara yakın para kaybetti.

Londra’daki Blackfriers Köprüsü’nde asılmış halde bulunan ve Tanrı’nın Bankeri olarak tanınan, Banco Ambrosiano’nun Başkanı Roberto Calvi, intihar süsü verilmiş bir cinayete kurban gitti.

Calvi’nin Vatikan’la çok yakın ilişki içinde olduğu biliniyordu.