BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,91
ALTIN 2.426,50
HABER /  GÜNCEL

Vatandaşlara uyarı! Yeni pasaportlar geliyor

TÜRKİYE-AB görüşmelerinde gündeme gelen 72 maddelik beklentiler listesinde yeralan “parmak izi verisi” yeralan pasaportların basımı için hazırlıkların tamamlandığı açıklandı.

Abone ol

AB Bakanı Volkan Bozkır'ın açıklamaları sonrasında kamuoyuna yansıyan "AB'ye uyumlu parmak izi verisi" bulunan yeni pasaportların basımı ve kullanılmasıyla ilgili tarih belirlemesinin yapıldığı günışığına çıktı.

 AB'ye giriş için belirlenen 72 maddelik beklentiler listesinde bulunan yeni tip pasaportların basımı için son aşamaya gelindi. Buna göre, takvimin sorunsuz işlemesi halinde basımına 2016 baharından itibaren başlanacak olan yeni pasaportlar, aynı anda kullanılabilecek. Pasaportların basımı için gerekli baskı sistemleri ve makinelerinin tedarik edildiği ve baskıya hazır hale getirilmeye çalışıldığı kaydedildi.

Tamamıyla Türkiye'de basılıp hazırlanacak olan pasaportların basımından İçişleri Bakanlığı'na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sorumlu olacak. Yürürlükte olan pasaportlarla aynı olacak pasaportlar için "eski pasaportların kullanım süresi" bulunan vatandaşlar yeni pasaportları alırken sadece defter bedelini ödeyecek. Pasaportun geçerlilik süresi için yeniden harç bedeli ödemeyecek.

Milliyet'in haberine göre, AB ile vize serbestliğinin sağlanması için gerekli olan 72 koşuldan birisi olan yeni pasaportların Schengen bölgesinde kullanımlarında, "yeşil pasaport ve gri hizmet pasaportları" tarih olacak. Halen AB üyesi ülkelere vizesiz girme kolaylığı getiren yeşil ve gri pasaportlara, vizesiz geçişlere başlanacak olması nedeniyle ihtiyaç kalmayacak.