BIST 10.557
DOLAR 32,19
EURO 35,13
ALTIN 2.428,61
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Van Kedisi Amerika FOX'ta

Yurtdışında yapılmış en büyük Türk festivali olarak gösterilen "2. Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali", Los Angeles kentinde başladı.

Abone ol

Türkiye'nin yurtdışında yapılmış en büyük Türk festivali olarak gösterilen "2. Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali", ABD'nin Los Angeles kentinde başladı. Türkiye’den 5 ilin yer aldığı festivale Vali Münir Karaloğlu’nun başkanlığında 40 kişilik bir ekiple katılan Van standı yine göz doldurdu.  

Van Valiliği’nin Vanlı turizmcilerle birlikte bu yıl başlatmış olduğu yurtiçi ve yurtdışı tanıtım atağı devam ediyor. Merkezi ABD’nin Kaliforniya Eyaleti’ne bağlı Los Angeles kentinde bulunan Pasifika Enstitüsü’nün düzenlediği "2. Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali" bugün başladı. Vali Münir Karaloğlu başkanlığındaki 40 kişilik tanıtım ekibi 2 gün önce 16 saat süren İstanbul-New York-Los Angeles bağlantılı uçak yolculuğu yaparak ulaştı.  Çok sayıda Vanlı işadamının da katıldığı festival 52 dönümlük açık alanda yapılıyor. Mardin şehir siluetini, Boğaz Köprüsü'nü, Kız Kulesi'ni, Akdamar Kilisesi'ni, Antalya antik Aspendos Tiyatrosu'nu, Mevlana Türbesi'ni, Kapalıçarşı'yı ve de Haydarpaşa tren garının dev maketleri ve ihtişamlı görüntülerini festival alanında görmek mümkün. Maketlerin hemen yanlarında Anadolu'nun zenginliklerini resmeden görüntülerin İngilizce ve Türkçe tarihi bilgilerin yazılı olduğu levhalar yer alıyor.  

VALİ KARALOĞLU’NA PLAKET

Mini bir Türkiye kurulan festivalin açılış programına Irvine Belediye Başkanı Sukhe Kang, Newport Belediye Başkanı Keith Cury, FBI Los Angeles Başkanı Steve Martinez, Chicago Ortodoks Kilisesi’nden Demetrios, Los Angeles Türk Konsolosu Rıza Hakan Tekin, Van Valisi Münir Karaloğlu, Mardin Valisi Hasan Duruer, Pasifika Enstitüsü Başkan İbrahim Barlas, Başkan Yardımcısı Atilla Kahveci, Batı Amerikadaki Türki Gruplarının Başkanı Hüseyin Hurmalı, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Yapılan konuşmaların ardından  Vali Münir Karaloğlu ve Hasan Duruer’e festivale katılımlarından dolayı Batı Amerika’daki Türk Grupları Başkanı Hüseyin Hurmalı tarafından plaket verildi. Açılış kurdelesinin kesiminin ardından protokol tarafından stantlar gezildi.  

DAVUL ZURNA EŞLİĞİNDE HALAYLAR ÇEKİLDİ

Van’ın yer aldığı standa gelen protokol davul zurna ve Mehmet Akif Ersoy Lisesi folklor ekiplerinin gösterileriyle karşılandı. Bir süre folklor ekiplerinin gösterilerini izleyen Vali Karaloğlu, eşi Sevim Karaloğlu, VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kantarcıoğlu, Merit Şahmaran Oteli Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Aksoy, Van kahvaltı Kültürevi işletmecisi ‘Bak Hele Bak’ lakaplı Yusuf Konak, Van Ağaç Sanayi İşletmecisi Yunus İnan, Vanlı Türk Halk Müziği Sanatçısı Yusuf Şahik, Amerikalı öğrenciler ve davetlilerle birlikte bol bol halay çekti. Halayın Akdamar Kilisesi’nin maketinin içine giren protokol daha sonra Van standında sergilenen ürünleri inceledi. Bak Hele Bak lakaplı Yusuf Konak standa gelen protokol ve ziyaretçilere bilmeceler sorarak bol bol ödül dağıttı. Festivale ayrıca Dünya da sadece 35 kişinin yazarak okuduğu Urartu çivi yazısını yazan Mehmet Kuşman’da katılıyor.  

VAN KEDİSİ FOX TV CANLI YAYININDA

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kedievi’nden getirtilen ‘Tuşba’ isimli Van Kedisi ziyaretçiler ve basın mensuplarının ilgi odağı oldu. ABD’nin en önemli haber kanalı olan Fox TV’de sabah festival alanında yaptığı canlı yayında Van Kedisi ile ilgili çekim yaptı. ABD’de bulunan diğer ülke medya kuruluşlarının yanı sıra Türkiye’den gelen çok sayıda medya mensubu da kediden görüntü alarak, röportajlar yaptı. Bu arada standa gelen ABD’li ve diğer ülke vatandaşları da Van Kedisi’ne dokunmak için zaman zaman stand önünde izdiham oluşturdu. Van kedisinin görüntüsünü almayan çalışan öğrencilere Van Kedisi fotoğrafı hediye edildi.  

KARALOĞLU, BOL BOL ROPÖRTAJ VERDİ

Festivalin açılışının ardından Van standındaki canlılık yerli ve yabancı medya mensupları tarafından yakından takip edildi. Davul zurna eşliğinde ABD’li ve diğer ülke vatandaşlarının halay çekimini gören medya mensupları da Vali Münir Karaloğlu ile adeta röportaj sırasına girdi. Pasifika Enstitüsü’nün Los Angeles’te düzenlediği "2. Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali"nin  şimdiye kadar Türkiye’yi en iyi tanıtan organizasyon olarak gördüğünü belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. Anadolu’nun bütün mozaiğinin festivalde yer aldığını ifade eden Karaloğlu “Bütün yaşanmış olan medeniyetlerin burada bugün tanıtılması var. 14 ayrı kapıdan geçerek geldik. Anadolu ilk insanlıktan bu tarafa bütün medeniyetlere beşiklik etmiş bir bölge. Anadolu kültürünün, Türk kültürünün bugün ABD’de Los Angeles’te tanıtıyor olması onun içerisinde de Van şehri olarak bulunmamız bizi son derece mutlu ediyor” dedi. 

Türkiye’nin en doğusunda Serhat şehri Van’ın İranla 285 kilometre kara sınırı olduğunu anımsatan Karaloğlu “Biz Van’ın Vangölü havzasının yeniden ayağa kalkmasını yeni bir destinasyon oluşturarak özellikle turizm potansiyeli artırılması noktasında son 10 aydır büyük bir gayretimiz var. Onun bir parçası olarak da biz 40 kişilik bir ekiple buradayız. İnşallah amaçlanan sonuçlar elde edilir diye temenni ediyorum”  

DOĞRU TANITIMLAR ÇOK ÖNEMLİ

Bir gazetecinin Türkiye’nin tanıtımı  ve Türk-Amerikan ilişkileri açısından bu tür fuarlar nasıl bir katkı sunar yönündeki soruya  “Bunlar tabiî ki halkların kardeşliği, dostluğu bakımından son derece önemli. İnsan bilmediği şeyin düşmanıdır veya bilmediği şeyi sevmez. Burada biz kendi kültürümüzü iyi tanıtırsak, kendi folklorumuzu, kendi sanatımızı kendi yeme içmemizi iyi anlatırsak, ABD’lilerde Türk kültürünü sevecektir. Görmek içinde ülkemize gelecektir diye tahmin ediyorum. Onun için bu tür organizasyonlar çok önemli. Doğru organizasyonlar çok önemli. Doğru tanıtımlar çok önemli. Bu tanıtımlarda doğru tanıtımlardan bir tanesi olduğunu düşünüyorum” dedi.