BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Van halkını şaşkına çeviren ağaç

Van'ın ikliminde bu ağacın yetişmesi mümkün değil. Ama o yetişmek bir yana meyvalar da veriyor.

Abone ol

Halk arasında Yenidünya olarak da bilinen, Van'ın ilk ve tek "Malta Eriği" ağacı bir bina içerisinde yetişiyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Bölge Müdürlüğü Makine İmalat ve Donatım Şube Müdürlüğü'nün birim binası içinde yetişen "Malta Eriği" ağacı ilginç görüntüler oluştururken, meyvesinden yiyen personeli ise halinden memnun görünüyor.

Ağaç ile ilgili açıklamalarda bulunan Makine İmalat ve Donatım Şube Müdürü Hasan Cin, söz konusu ağacın 14 yıl önce dikildiğini söyledi. Cin, kendisinin göreve geldiği son 3 yıldır da ağacın meyve vermeye başladığını belirterek, "Çalışma arkadaşlarım bazen takılıyor, 'siz geldiniz ağaç meyve vermeye başladı' diye. Benden kaynaklanmadığı kesin, ancak iklimi uymadığı halde bu meyve ağacının Van'da yetişebildiği bir gerçek" dedi.

Ağacın her yıl nisan ve mayıs aylarında meyve vermeye başladığını anlatan Müdür Cin, ağaçtan her yıl kilolarca meyve topladıklarını söyledi. Bu meyvelerin bir kısmını yediklerini bir kısmını da personelin ailelerine götürdüğünü anlatan DSİ Şube Müdürü Hasan Cin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bence Tarım İl Müdürlüğü uzmanları gelip bu ağacı incelemeli. Kapalı alanda olduğu için ağacın yetişip meyve verdiğini düşünüyoruz. Normal şartlarda malta eriği kışın sıcaklığın sıfırın altına düştüğü yerlerde yetişmez. Ancak burada yetişti. Bu ağacın seracılığı yapılabilirse Van'a önemli bir tropik meyve kazandırılabilir."