BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Vali'den ilginç komplo teorisi!

Anayasa'nın değiştirilmez maddeleriyle ilgili tartışma sürüyor. Mardin Valisi'nin komplo teorisi çok ilginç

Abone ol

TÜSİAD'ın ardından Mardin Valisi Turhan Ayaz da Anayasa'nın değiştirilemez üç maddesini tartışmaya açtı. Ancak valinin sorusu ilginç. Eğer Ankara'da olası bir nükleer facia yaşanırsa değiştirilemez maddelerden başkente ilişkin hüküm ne olacak?

Mardin Barosu'nun Artuklu Üniversitesi'nde düzenlediği Yeni Anayasa' konulu panele Vali Turhan Ayvaz, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Dündar, Mardin Barosu Başkanı Azat Yıldırım ile vatandaşlar katıldı. Panelin ilk oturumunda 'Neden yeni bir anayasa ve yeni anayasanın içeriği' konusu üzerinde anayasa profesörleri Ergün Özbudun, Serap Yazıcı, Levent Köker ile İstanbul Barosu eski başkanlarından Doç.Dr.Yücel Sayman sunum yaptı.

İstanbul Barosu eski başkanlarından Yücel Sayman, mevcut anayasanın ilk üç maddesinin de değiştirilmesi gerektiğini belirterek, "İlk maddesinde cumhuriyet deniliyor. Ama bu İslami bir cumhuriyette olabilir, komünist, faşist veya demokratik cumhuriyet de olabilir. Demokratik cumhuriyet diye değiştirebiliriz. Ama hiçbir zaman değiştirilemez olmasın" dedi.

SİYASİLERİN SÜZGEÇİNDEN GEÇMELİ

Prof.Dr. Ergun Özbudun, yeni anayasanın dayatmacı değil uzlaşma ile İttifak edilen konuların meclisten geçirilmesi gerektiğini söyledi. Prof.Dr. Özbudun, yeni anayasanın siyasilerin süzgecinden geçtikten sonra geniş çapta tartışmaya açılması gereğine işaret ederek, yeni anayasa hazırlanırken en geniş anlamda toplumsal uzlaşmanın sağlanmasının gerektiğini söyledi. Bir anayasanın ideolojiye bağlı olmasının doğru olmadığına işaret eden Özbudun, "Anayasa siyasi yarışmayı belirleyen bir belgedir. Belirli bir ideolojiyi yansıttığı takdirde o ideolojiyi yansıtmayanları gayrımeşru durumda bırakır. Bu nedenle renksiz bir anayasa yapılması görüşlerinde haklılık vardır" dedi.

VALİ'DEN ANAYASA SORUSU

Panelin soru cevap kısmında söze alan Mardin Valisi Turhan Ayvaz, anayasının değiştirilemez ilk 3 maddesine değindi. Japonya'da yaşanan depremi gündeme getiren Vali Ayvaz, "Allah etmesin Ankara'da olası bir nükleer faciası yaşandığında anayasanın ilk üç maddesi arasında olan başkent Ankara'dır maddesi var. Burada yaşam olmayacağına göre bu anayasanın maddesinin hükmü ne olacak?" diye sordu.

Vali Ayvaz'ın sorusuna cevap veren Prof.Dr. Ergun Özbudun, maddelerin değişemeyeceği vurgusuna tepki göstererek, "Bugüne kadar hiç kimse başkentin Sivas veya Konya olması için bir teklifte bulunmadı. Milli marşın değişmesine destek veren kimse olmadı. Bizim milli marşına olan bağlılığımız kadar Fransızların da Paris'e olan bağlılığı var. Ama Fransa bunu değiştirilemez hükmüne bağlamamıştır. Herşey değişebilir. Anayasa yapımı ölülerin işi değildir. Her anayasayı o anı yaşayan nesil yapacaktır. Hiçbir nesil de kendisinden sonra gelecek nesilleri ebediyen bağlayacak hukuki, ahlaki, siyasi bir hakka sahip değildir" dedi.