BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Vali Salihoğlu Krom Vadisi'ni inceledi

Salihoğlu, Gümüşhane’nin birçok farklı dinin zaman zaman birlikte, zaman zaman ise ayrı yaşadığı bir hoşgörü kenti olduğunu söyledi.

Abone ol

Beraberinde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Yalçın, Plan Proje Müdürü Ali Sait Sarıçiçek ve Yağlıdere Köyü Muhtarı Gürbüz Demir’le birlikte Merkez ilçeye bağlı Yağlıdere köyü sınırları içerisinde bulunan Krom Vadisi’nde bir dizi incelemelerde bulunan Vali Enver Salihoğlu, burada açıklamalarda bulundu.


Krom Vadisi’nin tarihteki önemli yerleşim yerlerinden birisi olduğunu ve 18-19. yüzyılın önemli bir dini merkezi özelliğini taşıdığını belirten Vali Salihoğlu, bölgede 15 dolayında kilise bulunduğunu, bunların bir kısmının iyi durumda olduğunu bir kısmının da yıkıldığını kaydetti. Bölgedeki binaların da zamanla bir kısmının özelliklerini kaybettiğine değinen Vali Salihoğlu, yaklaşık 30 civarındaki binanın sağlam olduğunu söyledi.
Krom Vadisi’nin bugüne kadar Sit Alanı ilan edilmediğini göreve geldikten sonra öğrendiğini belirten Vali Salihoğlu, “Gerekli hazırlıkları yaptık ve Sit Alanı ilan edilmesi için Koruma Kurulu’na gönderdik. Onlar da bilimsel açıdan inceliyorlar. Zannediyorum yakın zamanda Sit Alanı olarak ilan edilecek. Sit Alanı olmayınca korumada bazı güçlükler ortaya çıkmış. Tanıtımda bazı güçlükler ortaya çıkmış, eksikler oluşmuş. Biz bir proje yaptık. Gümüşhane’deki tarihi eserlerle ilgili tanıtma fonundan 100 bin lira dolayında ödenek tahsis edildi. Bunun bir kısmını Krom Vadisi’nde, bir kısmını da Santa Antik Kenti’nde harabelerin, yollarının aslına uygun olarak yapılması için kullanacağız” dedi.
Vali Salihoğlu, bölgede yapılacak her türlü inşa faaliyetin Koruma Kurulu’nun belirlediği ölçülere göre yapılması gerektiğini belirterek, “Önemli olan tarihi değerleri koruma kullanma dengesi içinde kullanmaktır. Hem koruyacağız, hem de kullanacağız. Buraları kullanmazsak korumakta güçleşiyor. Ama kullanınca aslına uygun şekilde onarma sureti ile Koruma Kurulu’nun onaylayacağı projelere göre bir çalışma yapmak lazım. Karar çıktıktan sonra koruma amaçlı imar planı yapılacak. Bunların hepsi zaman alan işler. Ama mutlaka bu sürelerin kısaltılması lazım. Aksi takdirde bu anılarla dolu, tarihle dolu, güzel yerler yok olup gidecek. Onun için bu projeleri yapmaya çalışıyoruz. Tabi turizme açılması için yolu da önemli. Yolu da Özel İdare’deki mühendis arkadaşlarımız yolla ilgili tespitleri yapıyorlar. Bu yıl en azından ulaşılabilir bir hale dönüştürmemiz gerekiyor yolu. Bazı menfez ve köprüleri var. Onları da tamamladığımız takdirde en azından buraya gelen normal otomobillerle buraya insanlar gelebilsin. Dış ülkelerden özellikle Yunanistan’dan buradan giden insanların torunları da zaman zaman buraya geliyor. Onlar da burada dedelerinin anılarını yad ediyorlar. Artık tarih herkese aittir. Tarih bir kişiye ait değildir. Tarihi değerlerde dünya mirasıdır. Bunları da dünya mirası içinde görmek, saymak gerekir. Burada zaman zaman ihtilaflarda olmuştur ama onlarda tarihin sayfaları arasında kalması gereken konulardır. Önemli olan tarihin gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarılmasıdır. Bozulmadan aktarılmasıdır. Bunu sağlamamız lazım. Koruma kurulları da bu konuda gerçekten oldukça duyarlı. Deyim yerindeyse çivi çaktırmaya gönülleri razı değil. Ama bu binaların da bazı çivilere ihtiyacı var"  diye konuştu.

KROM VADİSİ 30’A YAKIN SAĞLAM BİNASI İLE GÜMÜŞHANE’DE TEK BÖLGE
Vadide bulunan 30’a yakın binanın ayakta durduğunu ve bu özelliği ile Gümüşhane’de tek olan bölgenin mülkiyet sorunu olduğuna değinen Vali Salihoğlu, “Neredeyse bütün binalar özel mülkiyet konumunda. Bazılarının kamulaştırılması gerekiyor. Onların bedelleri bizim bütçeye girip ödenek ayrılması lazım. Onun için bu birkaç yıl alacak. Ve bu sürekli tutulması gereken bir çalışmadır. Bu sene onardınız bırakıp gittiğiniz zaman ertesi sene gelirseniz aynı onarılmadan önceki hale dönüyor. O nedenle bu uzun bir süreç ve yüksek maliyeti olan bir süreç. Biz basitte olsa bir çalışma yapmaya başladık. Kısa zamanda merkezi yönetimden, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden, ilimizdeki özel idare kaynaklarından yararlanarak tamamı olmasa bile bir kısmını usülüne uygun bir şekilde restore etmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.