BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,91
ALTIN 2.437,95
HABER /  GÜNCEL

Vali Lekesiz CHP vekili yalanladı!

Lekesiz, kampın önünde CHP'lilere sözlü saldırıda bulunulduğuna ilişkin iddialara yanıt verdi

Abone ol

Hatay Valisi Lekesiz CHP’lilerin “Suriyeliler bize ‘Bunları kıtır kıtır keseceksiniz’ dedi” iddiasına devlet terbiyesi gereği cevap vermediğini söyledi ve “O heyet geldikten 7.05 saniye sonra ayrıldı” dedi.

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, vatandaşların Suriyelilerden rahatsız olduğu, kavgalar çıktığı iddialarının provokasyon olduğunu belirterek kışkırtmalara dikkat edilmesini istedi. Lekesiz, dün Valilik önünde yaptığı açıklamada Suriye’den kaçan askerlerin kaldığı Apaydın Kampı’na giremeyen CHP heyetinin iddialarına devlet terbiyesi gereği cevap vermeyeceğini söyledi, ardından kampın önünde 7.05 saniye kalan heyetin açıklama yaptığı yerin çadırlardan 100,150 metre uzakta olduğunu kaydetti.

Lekesiz şunları söyledi:

-Birileri ilimizde insanımızı birbirine düşürmek istiyor olabilir.Bir takım kirli planlar yapılıyor olabilir. Kaos çıksın isteyenler olabilir. Lütfen sağduyu...

-Kahramanmaraş’ta, Çorum’da geçmişte yaşanan acılar kime ne kazandırdı? Gençlerimize sesleniyorum. Lütfen duyduklarımıza ihtiyatla yaklaşalım.

-Her hadiseye yangın çıkarma memuru gibi koşan insanları ihtiyatla dinleyelim.

-Suriyeli sığınmacılarla ilgili değerlendirmelerin zihnimize kelepçe takmasına izin vermeyelim. Sağdan soldan duyduğumuzu değerlendirmeleri doğru zannedip onlarla karar vermeyelim.

-Birbirimizin yüzüne bakamayacağımız tavır ve davranışlardan kaçınalım.

-Sık sık misafirlerimizin suç işleme özgürlüğünün olduğu vurgulanıyor. Hiç kimsenin hiçbir şekilde suç işleme özgürlüğü yok. Kanunlara muhalefet eden kim olursa olsun ne yapılması gerekiyorsa o yapılıyor. Vatandaşlarımızın hukukunun çiğnenmesine müsaade etmeyiz.

-Tahripçiler yıkmıştır, yakmıştır, ama yapmanın şerefinden uzak kalmışlardır. Öldükten sonra da iyi duygularla anılmamıştır. Tamircilerin işi zor olmuştur ancak bunlar öldükten sonra da ölmemişlerdir. Bunlar ölümsüzlüğe ölmüşlerdir.

-Bilerek veya bilmeyerek tahrik etmek isteyenlerin sözlerine ihtiyatla yaklaşalım.

HER İDDİAYA CEVAP VERDİ

İddiaları da tek tek cevaplayan Lekesiz şunları kaydetti:

-CHP sığınmacı kampına alınmadı, kamptan bir kişinin ‘Bunları kıtırı kıtır keseceksiniz’ dediği iddiasıyla ilgili ‘devlet terbiyesi gereği açıklama yapmak istemiyorum’ ama konuyla ilgili neler yaşandığını paylaşmak istiyorum. Bahsi geçen heyet geldikten 7.05 saniye sonra geldikleri konaklama merkezinin önünden ayrılmışlardır. Basın açıklaması yapılan yere en yakın çadırın mesafesi 100-150 metre olup dışarıdan içerisi ve içeriden dışarısı görülmemektedir. ‘Bunları kıtırı kıtır keseceksiniz’ şeklinde bağıran bir Suriyeli yoktur. Üzerinde askeri kıyafet bulunduğu belirtilen Suriyeli Apaydın konaklama merkezinin kayıtlarında yoktur.

-Suriye’den tüm gelenlerin kontrol ve denetimleri en üst düzeyde yapılmaktadır.

-Ambulansların Suriye topraklarına girmesi hukuken, fiilen ve ahlaken mümkün değil. 112 ambulansları GPS sistemiyle izleniyor. GPS incelendi. Sınır ihlalinin olmadığı görüldü.

-Genelkurmay Başkanlığınca okul müdürünün görevlendirildiği belirtiliyor. Sığınmacıları alma, kayıt kabul işlemlerini yapmakla ilgili görevlendirilmiş bir tek kişi yoktur. Bunların tamamı Valilik ve kaymakamlıklar tarafından görevlendirilmiştir.

-Suriyelilerin polise saldırdığı, suç işleme özgürlüğünün olduğu iddiası devlete yapılan bir haksızlık.Bugüne kadar toplam olay sayısı 157’dir. Bunlarla ilgili 380 Suriyeli hakkında yasal işlem yapıldı. 13’ü hakkında çeşitli mahkumiyet kararları verildi. Suça karışan kimse yasal süreç işletiliyor.

-Konaklama merkezi dışında olanlar ise pasaportla gelenler ve vize süresi olan 3 ay boyunca ülkemizde kalanlardır.

-Pasaportu olmayanlar ile vize süresi dolanlar tespit edildiğinde konaklama merkezlerine veya yeniden ülkelerine gönderiliyor.

-Polise direnme şeklinde 5 olay oldu. 24 Suriyeli hakkında yasal işlem yapıldı. 3’ü tutuklandı ve cezaevine kondu. 5 olayla ilgili adli süreç devam ediyor.

-Türkiye’ye hiç kimsenin silahla girmesine izin verilmemektedir. Parmak izi alınıyor, fotoğrafları çekiliyor. Konaklama merkezlerinde yaşayanların askeri kıyafet giymesine izin yok.

-Suriyelilerin karşılanan ihtiyaçlarının tamamı insani ihtiyaçlardır. Sağlık hizmetlerinde ise tıbbi gereklilikler göz önüne alınıyor. Reçeteler Medula’dan kontrole diliyor. Güneş yağı ve güneş gözlüğünün ücreti devlet tarafından karşılanmadığı için bugüne kadar böyle tek bir vaka yoktur.

-Misafirlerimize sağlık hizmeti veriliyor. Müstakil olarak sadece onlara münhasır olmak üzere tahsis ettiğimiz bir yer yok. Özel bir bölüm açılmamıştır.

-Suriyeli isyancılara silah taşıyan ambulansın taşlandığı yönünde 112, 155, 156 kayıtlarında müracaat yok. 31 Mayıs’ta bir taşın ambulansa atıldığı anlaşılmıştır. Bir çocuk neden ambulansa taş atsın. Anlatılanlar çocuklara nasıl negatif enerji yüklüyor farkında mıyız...

-Suriyelilere insani ihtiyaçlar kapsamında sivil giysi veriliyor.

-Suriyelilerin bir köylünün traktörüne silah zoruyla el koyduğu iddiasıyla ilgili inceleme yapıldı. Herhangi bir çiftçinin traktörü gasp edilmedi.

-İddia 15: Bazı sığınmacıların esnafı tehdit ettiği, para vermediği, esnaftan haraç aldığı, hesabı Başbakan ödesin dediği gibi iddialarla ilgili yapılan incelemd bir tane somut olaya rastlanmadı.

-Sığınmacı dediğiniz günlük sinek kaydı traş olan insanlar değildir. Zor şartlar yaşayan. Kafası karışık olan, geleceği belirsiz, adeta afakanların bastığı dolayısıyla kılığına kıyafetine, sakalına saçına dikkat etmeyen insandır.

-Dikmece Köyü’nün basıldığı iddiasıyla ilgili ise, olay günü jandarmaya hırsızlık olayı ihbar edilmiştir. Şikayetçi, eve birinin girmediğini ve bir şey çalınmadığını belirtmiştir. Sadece vatandaşımız giyimlerinden şüphelilerin Suriyeliye benzettiğini söylemiştir.

-Hatay’a yerleştiği iddia edilen bazı sığınmacıların Hatay’daki resmi görevli imamlara radikal söylemlerde bulunması için baskı yaptığı yönündeki iddialar tamamen gerçek dışıdır. Tehdit olayı yoktur, vuku bulmamıştır.

-Tavla beldesi muhtarının belde dışında Suriyeli bir aileyi görüp, aile reisiyle konuştuğu ardından Suriyeli ailenin bölgeden ayrıldığı belirlenmiştir. Ortada bir tartışma, ya da belediye tarafından bir anons yoktur. Yapılan anonsun dilencilere ve hırsızlara yönelik yapıldığı ifade edilmiştir.

-Halk ile sığınmacılar arasında kavga çıktığı iddiası doğru değil. Türkiye’den bir bayanla evli olan Suriyeli kişinin eşinin kendisini terk etmesi üzerine ailenin evine geldiği, çıkan tartışma sonrası şikayet üzerine gerekli işlemin yapıldığı belirlenmiştir. Ortada Suriyelilerle bir kavga yoktur... Ailevi bir mesele söz konusudur.