BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,97
ALTIN 2.435,21
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den vatandaş Cemil Çiçek tepkisi

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in çağrısını eleştirdi

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in çağrısını, ''biraz mahcup bir çağrı'' olarak nitelendirerek, ''Bu çağrıyı 'vatandaş Cemil Çiçek' yerine, TBMM Başkanı Cemil Çiçek olarak yapmasını arzu ederdik'' dedi.

Hamzaçebi, düzenlediği basın toplantısında, Hükümet'in bugün, daha önce CHP'nin önerdiği konulardaki taahhütlerini yerine getirdiğini iddia etti.

Hükümet'in, yüksek öğrenimde harçları kaldırmasına ilişkin kararının buna örnek olduğunu savunan Hamzaçebi, CHP'nin, genel seçime girerken üniversitede harçları kaldıracağını taahhüt ettiğini söyledi.

Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu taahhüdü o zaman ''popülizm'' olarak nitelendirdiğini, ''bunun kaynağı nerede?'' dediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Bunun önemli bir kaynak gerektirmediğini, yılda 1 milyar TL'yi bile bulmayan kaynağın karşılanabileceğini ifade etmiştik. Hükümet'in geç de olsa CHP'nin çözüm önerisine gelmiş olmasını olumlu buluyoruz. Böylece CHP'nin bir projesi daha Hükümet tarafından uygulamaya konulmuştur.

Daha önce de intibak yasasına ilişkin CHP'nin önerisi, Hükümet tarafından biraz mahcup bir şekilde kabul edilmişti. CHP'nin 2-B projesi, bizim görüşlerimizden farklı olsa da uygulamaya konuldu. Dilerim aile sigortası gibi bekleyen bir adımı da Hükümet atar. Buna ilişkin teklifimiz TBMM Başkanlığı'nda bulunuyor.''

Hamzaçebi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, Meclis Başkanı sıfatıyla değil ama Ankara Milletvekili ya da ''vatandaş Cemil Çiçek'' olarak kamuoyuna açıklamada bulunduğunu belirtti.

Tüm toplum kesimlerini teröre karşı ulusal bir mutabakatın etrafında toplamayı amaçlayan bir metni kamuoyu ile paylaştığını ifade eden Hamzaçebi, ''Biz böyle bir çağrıyı önemsemek isteriz, önemli buluruz. CHP olarak, teröre karşı yol haritasını önce Sayın Cemil Çiçek'e sonra da Sayın Başbakan'a sunmuştuk. Bizim çağrımız, öncelikle TBMM'de bulunan siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan bir komisyonun Meclis Başkanı başkanlığında toplanmasıydı'' dedi.

Hamzaçebi, Çiçek'in ise yaptığı öneriyle, siyasi partilerin yanı sıra, tüm toplum kesimlerini de böyle bir mutabakatın etrafında toplamayı amaçladığını söyledi.

''Ancak bu çağrı, biraz mahcup bir çağrıdır'' diyen Hamzaçebi, Cemil Çiçek'in bu çağrıyı ''vatandaş Cemil Çiçek'' yerine TBMM Başkanı Cemil Çiçek olarak yapmasını arzu ettiklerini kaydetti.

Akif Hamzaçebi, teröre karşı mutabakat metnine imza vermeyen partilerin olabileceğini belirterek, ''Bunlar önemli değildir. Önemli olan, toplumun geniş kesimlerinin teröre karşı bir metin, yol haritası etrafında birleşmesidir'' diye konuştu.

BEN MUHTIRA OLARAK GÖRMEDİM

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, ''MHP'nin terörle ilgili olarak dokunulmazlıkların kaldırılması'' önerisi ile ilgili soru üzerine, MHP'nin önerisinin siyasi partilerden cevap bekleyen öneri şeklinde olmadığını, değerlendirmeye sunulduğunu bildirdi.

Hamzaçebi, CHP'nin dokunulmazlıklarla ilgili görüşünün, dokunulmazlığın ''kürsü dokunulmazlığı'' şeklinde sınırlandırılması olduğunu ifade etti.

Bir gazeteci, ''Başbakan Yardımcısı Bülent Arıç'ın, Cemil Çiçek'in önerisini 'muhtıra' olarak değerlendirdiğini'' belirterek, görüşünü sorması üzerine Hamzaçebi, ''Hayır, ben muhtıra olarak görmedim'' dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın, CHP'ye ''bunlar da kızılcık olmuş'' dediğinin anımsatılması üzerine Hamzaçebi, Vural'ın sözlerini dil sürçmesi olarak görmek istediğini söyledi.

Akif Hamzaçebi, başka bir soru üzerine, ''CHP ve MHP, sayıları itibariyle Anayasa değişikliği teklif edebilecek noktada değil. Mutabakat sağlanmadan ''gelin şu konuda Anayasa değişikliği yapalım' diye çıkarsak, bu sadece öneri olarak kalır'' dedi.

ŞENER TÜRKİYE'YE KATKI VEREBİLECEK BİR İNSAN

''CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın, Abdüllatif Şener'i partiye davet etmesi'' ile ilgili bir soruya da Hamzaçebi, ''Böyle bir şey olduğunu bilmiyorum, Maliye Bakanlığı döneminde birlikte çalıştığım, çok iyi ve değerli bir insandır; Türkiye'ye katkı verebilecek bir insandır'' karşılığını verdi.

Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e geçmiş olsun temennisinde bulunarak, acil şifalar diledi.