BIST 9.095
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.325,90
HABER /  DÜNYA

ABD kadar buzul, iki yılda gitti

Kuzey Kutbu’ndaki buzul miktarının korkutucu bir seviyeye indiği ve mevcut erime hızının birkaç hafta daha devam edebileceği uyarısı yapıldı.

Abone ol

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nde görevli bilim insanları, Kuzey Kutbu’nda yaşanan gelişmenin "etkileri uzun süre hissedilecek iklim değişikliğinin habercisi olabileceği” uyarısında bulundu.

Yapılan son analizler, Kuzey Buz Denizi’ndeki buzul oranının, 18 Eylül 2007’de ölçülen miktara kıyasla 70 bin kilometre kare azalarak 4.10 milyon kilometre kareye indiğini gösterdi.

Birleşmiş Milletler (BM) için 2001 yılında hazırlanan iklim değişikliği raporunda adı bulunan Michael E. Mann, “İklim değişikliği hakkında fazla abartılı olduğu düşünülen bilim insanları daha fazla konuşmalıydı” ifadesini kullandı.

ABD’nin Pennsylvania State Üniversitesi’ndeki Dünya Sistem Bilim Merkezi’nin direktörü olan Mann, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Maalesef elimizdeki veriler en kötü senaryolara işaret ediyor... Kuzey Buz Denizi’nin bazı bölgelerinde yaşanan erime hızı ve büyüklüğü, elimizdeki modellerin gösterdiğinden çok daha kötü” dedi.

Kuzey Buz Denizi’ndeki buzullar, Güneş’ten gelen ısının tekrar uzaya yansımasını sağladığı için Dünya’nın atmosferindeki ısının dengelenmesi adına çok önemli bir rol oynuyor.
 

İKİ YILDA ABD KADAR BUZUL YOK OLUYOR

Bilim insanları, Kuzey Kutbu’nda her yıl yaşanan buzul kaybının 155 bin kilometre kareye ulaştığını belirtti. Bu rakam, iki yılda ABD büyüklüğünde buzulun eridiği anlamına geliyor.

Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nden Walt Meier, “Geçmişte Arktik buzulunun kenarlarında erime yaşanır ama buzulun kendisi sert bir tabaka şeklinde dururdu. Bugün, Arktik buzulu parçalanmış bir yapı... Parçalanmış olması, buzulun erimesini ve bu sürecin hızlanmasını kolaylaştırıyor” dedi.

Dünya, son 10 yıl içinde 13 defa sıcaklık rekoru kırarken, Grönland’da yaşanan buzul erimesinin de deniz seviyesini tehdit edici boyutlara geldiği uyarısı yapılıyor. Bilim insanları ve aktivistler, atmosfere salınan gazların azaltılması için devletlerin harekete geçmesi ve büyük sosyal çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Greenpeace yöneticisi Kumi Naidoo, buzullarda yaşanan erimeyi, “milyarlarca insanın hayatını tehlikeye atan bir gelişme” olarak değerlendirdi. Naidoo, “En son rakamların doğanın değil ancak fosil yakıtlara bağımlı olmayı sürdüren insanlığın neden olduğu bir durum olarak kabul ediyorum” dedi