BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 35,00
ALTIN 2.447,47
HABER /  EKONOMİ

Bu kuyumcuların yıkımı olur!

Bankaların altın satabilme meselesi kuyumcuları ayaklandırdı... Bu olay gerçekleşirse kuyumcuların yıkımı olabilir...

Abone ol

Karakaş Atlantis Kıymetli Madenler AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Karakaş, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankaların, Cumhuriyet Altını ve ziynet altınlarının alım ve satımı ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsalarında işlem gören ve standart ve nitelikleri yetkili merciler tarafından belirlenen kıymetli madenleri esas alan sözleşmelerin alım ve satımını yapabilmesini öngören yönetmelik taslağına ilişkin, "Bankaların altın satabilme meselesi kuyumculuk adına bir yıkım olur" dedi.

Karakaş, BDDK’nın şimdiye kadar hurda altın alımı kararlarını desteklediğini, sektörün kayıt içine alınması için bankaların bu işi yapması gerektiğini şimdiye kadar hep dile getirdiğini söyledi.

Ancak bankaların altın satabilme meselesinin kuyumculuk adına bir yıkım olacağını ifade eden Karakaş, ”Biz kuyumculuk sektörünü kayıt içine alalım derken, böyle bir şey kuyumcuları gayri resmi yollara itecektir” dedi.

Ziynet işinin kuyumcuların elinden alınıp bankaların eline verilmesinin, kuyumcuları başka enstrümanlara iteceğini dile getiren Karakaş, sözlerine şöyle devam etti:

"İçerde pahalı olan üretim olanaklarından artık yararlanılmayacak. Mesela üretimden zorluk çekilecek. İnsanlar daha çok Çin’e Hong Kong’a daha ucuz mallar getirmek için ithalata başlayacaklar. Zaten şu anda bir sıkışıklık var Kapalıçarşı ve Kuyumcukent tarafında. Bugün Kuyumcukent’i dolduramıyoruz. Bugün atölyeleri çalıştıramazken, üretimin Çin’e, Hong Kong’a kayması hiç doğru olmaz. Biz zaten belli bir süredir bunun savaşını veriyoruz. Ben uzun süreden beri ’kuyumcuları kayıt içine alalım’ derken, şimdi BDDK bize tokat vuruyor. ’Siz çalışıyorsunuz, kayıt içine girmek istiyorsunuz ama ben sizi istemiyorum, bu işi bankalar yapsın, kuyumcular ne yaparsa yapsın’ mantığıdır bu. Çok acil bir şekilde BDDK’nın kuyumcu odaları ve bankalar ile bir toplantı yapması lazım. Bankalar altın toplasın, ben ona her zaman varım. Ama altın satma meselesi kuyumcuları daha fazla gayri resmiyete iter."