BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Vakit varken uzaya yerleşelim

Stephen Hawking dünya yok olmadan uzayda kolonileşmek gerektiğini söyledi

Abone ol

İngiliz bilim adamı Stephen Hawking, insan neslinin yok olma tehlikesi içinde olduğunu, diğer güneş sistemlerindeki gezegenlerin kolonileştirilmesi gerektiğini söyledi.

BBC radyosuna konuşan Hawking, 'Er ya da geç, bir göktaşı çarpması ya da nükleer savaş tümümüzü silip süpürecek. Bundan önce uzaya yayılmalı, bağımsız koloniler kurmalı, geleceğimizi güven altına almalıyız' dedi.

İnsanlığın sürebilmesi için diğer yıldızların uydusu olan uygun gezegenlere ulaşma riskinin göze alınması gerektiğini belirten Hawking, ancak insanı aya götüren Apollo aracında kullanılan kimyasal yakıtlı roketle diğer gezegenlere seyahatin 50 bin yıl alacağını belirtti.

Hawking, Uzay Yolu dizisinde daha önce kimsenin gidemediği yerlere gidebilen uzay gemisi 'Atılgan'ın sahip olduğu gibi bir itici gücün bu sorunun çözümüne yardımcı olabileceğini kaydetti.

Bilimsel yasaların ışıktan hızlı gidilemeyeceğini söylediğini hatırlatan Hawking, madde ve karşı maddenin birbirini yok etmesi kullanılarak, ışık hızının hemen altında bir hıza ulaşılabileceğini ve böylece yakındaki bir yıldıza yaklaşık 6 yılda ulaşılmasının mümkün olabileceğini belirtti.

ALS hastalığı nedeniyle tek elini kullanabilen ve bilgisayarla iletişim kurabilen Hawking, ayrıca uzaya gitme arzusunu dile getirdi. Hawking, 'Ölümden korkmuyorum, ölmek için acelem de yok. Sonraki amacım uzaya gitmek' dedi.