BIST 9.890
DOLAR 32,57
EURO 35,01
ALTIN 2.461,30
HABER /  GÜNCEL

Vahdettin'in ezber bozan Atatürk çıkışı

Vahdettin'in torunu Humeyra Sultan'a Mustafa Kemal Paşa'yı kötüleyen kalfasına, son Osmanlı Padişahı öyle bir cevap verir ki..

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Mustafa Kemal'e "kahrol" demesini isteyen kalfaya "cahil" diyen son Osmanlı padişahı Vahdettin, torununa da "kalfanın söylediği gibi söylersen ağzını yırtarım" cevabını vermiş.

Sarayda doğan son Osmanlı Neslişah Sultan'ın ölümüyle birikte Osmanlı hanedanı yeniden gündemde. CNN Türk'te dün akşam yanınlanan "Eğrisi Doğrusu" programında, Vahdettin'in torunu Humeyra Sultan'ın çocukluk anısı gösterildi.

Son Osmanlı padişahı Vahdettin'in kızlarından Fatma Ulviye Sultan ile son Osmanlı sadrazamı Kırımlı Ahmet Tevfik Paşa'nın oğlu İsmail Hakkı Oktay'ın kızı Humeyra Sultan, Türsak'ın 1999 yılında düzenlediği ikinci sinema ve tarih buluşması çerçevesinde gösterilen Osmanlı'dan günümüze kalanlar adlı yapımda büyükbabası ile ilgili bir anısını şöyle anlatmıştı: 

YAŞA MUSTAFA KEMAL'İ ÇOCUKKEN SOKAKTA ÖĞRENMİŞ

"İstanbul'a Rafet Paşa'nın girişini (İstanbul'un kurtuluşu) çok işi hatırlarım. Nişantaşı'ndaki evimiz ayyıldız ve ampullerle süslenmişti. Bandolar ve askerler geçiyordu. Çocuk olarak kendimi dışarı attım. Bir şarkı söyleniyordu. "Yaşa Mustafa Kemal Paşa" diye. Onu öğrendim. Bu şarkıyla İtalya'ya gittim."

KALFA "KAHROL MUSTAFAEMAL" DEMESİNİ İSTEYİNCE  VAHDETTİN ÇİLEDEN ÇIKMIŞ

Humeyra Sultan bu şarkıyı İtalya'nın San Remo kentinde büyükbabası Vahdettinle birlikte yaşadığı evde söyler. Bunu duyan kalfa kendisine "yaşa yerine kahrol Mustafa kemal Paşa dersen büyükbaban seni ödüllendirir" der. Dedemin tepkisi kalfaya "Cahil kadın" diye olmuş.

"TÜRK ASKERİNE BENİM TORUNUM HAKARET EDEMEZ"

Humeyra Sultan, daha sonra kendisine dönen dedesinin ne dediğini anlattı:

Döndü bana dedi ki "bir daha bu şarkıyı o kalfanın öğrettiği gibi söylersen ağzını caaart diye kulaklarına kadar yırtarım" dedi. "Mustafa Kemal benim paşa. Ben onu paşa yaptım. Türk askerine benim torunum hakaret edemez" dedi.