BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,87
ALTIN 2.439,59
HABER /  GÜNCEL

Uzun çalışma saatleri 'felç riskini artırıyor'

Uzmanlar, haftada 35-40 saatten fazla çalışanlarda felç geçirme riskinin arttığını söyledi. Araştırmaya göre uzun süre oturmak ve sağlıklı beslenmeye vakit ayıramamak felç geçirme nedenleri arasında yer alıyor.

Abone ol

Uzmanlar, 500 binden fazla kişi üzerinde yapılan incelemeler sonunda, uzun çalışma saatlerinin felç geçirme riskini arttırdığını ortaya koydu.

Lancet adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırmaya göre felç riski, çalışma süreleri 09.00-17.00 saatleri arasına çıkanlarda daha fazla.

Felç ve çalışma saatleri arasındaki bağın ne olduğu henüz kesinlik kazanmış değil, fakat stresli meslekler ve hayat tarzına zarar veren etkileri gerekçeler arasında gösteriliyor.

Uzmanlar, uzun çalışma saatleri olanların tansiyonlarını kontrol etmeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Araştırmaya göre, haftada 35-40 saat çalışanlara kıyasla, 48 saatten fazla çalışanların felç riski yüzde 10, 54 saat çalışanların yüzde 27, 55 saatten fazla çalışanların da yüzde 33 artıyor.

University College London'da görevli Doktor Mika Kivimaki, 10 yıllık süre içinde yapılan değerlendirmelerde, 35-40 saat çalışanlar grubu içinde, her 1000 çalışanda 5'ten az felç vakası görüldü.

Çalışma saatleri 55 veya daha fazla olan her 1000 çalışanda ise bu rakam 6'ya çıktı.

Sağlıklı beslenmek önemli

Doktor Kivimaki, araştırmanın henüz erken safhalarında olduğunu belirtti. Fakat felç riskinin artışına dair öne sürülen gerekçeler arasında uzun saatler çalışmanın yarattığı stres ve uzun süre oturmanın sağlığa verdiği zarar gösteriliyor.

Uzun saatler çalışanların sağlıklı öğün hazırlayacak yeterli vakti olmaması ve egzersiz yapmamaları da gerekçeler arasında.

BBC'ye konuşan Doktor Kivimaki, "Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak ve tansiyonun yükselmemesi için daha fazla özen gösterilmeli" dedi.

Felç Derneği'nden Doktor Shamim Quadir de şu yorumu yaptı:

"Uzun saatler çalışmak, uzun süre oturmak ve stres yaşamak kendinize daha az zaman ayırmanıza neden oluyor."

"Eğer felç riski konusunda endişeleriniz varsa tansiyonunuzu düzenli olarak kontrol etmenizi ve doktorunuza görünmenizi tavsiye ediyoruz."

Sheffield Üniversitesi'nden kardiyolog Doktor Tim Chico da şu tavsiyede bulundu:

"Çoğumuz, oturarak geçirdiğimiz zamanı azaltabilir, fiziksel aktiviteleri artırabilir ve çalışırken beslenmemizi düzene sokabiliriz. Bunlar çalışarak geçirdiğimiz zamandan daha önemli olabilir."