BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,80
ALTIN 2.396,17
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Uzmanlık sınavına rekor başvuru

Cumartesi günü yapılacak iş yeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı sınavına rekor başvuru yapıldı.

Abone ol

Cumartesi günü yapılacak iş yeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı sınavına toplam 104 bin 612 kişi başvuru yaptı. Başvurulardan 16 bin 403'ü A ve B sınıfı uzmanlık için oldu.

Sınava en fazla başvuru 79 bin 565 ile C sınıfı uzmanlıkta yaşanırken, en az başvuru ise 8 bin 644 kişiyle iş yeri hekimliğinde gerçekleşti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, son günlerde bazı gazetelerde "riskli sınıfta yer alan küçük iş yerlerinin de iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli çalıştırmak zorunda olduğu, bu yükümlülükleri yerine getirmeyen iş yerlerine çok büyük rakamlarda cezalar uygulayacağına" ilişkin haberlerlerin yapıldığını belirtti.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun öncelikli amacının iş yerlerinin risklerini belirleyerek değerlendirme yapmaları ve iş kazasına sebep olabilecek riskleri ortadan kaldırmak olduğunu ifade eden yetkililer, bakanlığın bu anlayışa uygun olarak 2014 yılında, hayati risk taşımayan iş yerleri için işverenleri bilgilendirme ve bilinçlendirmeye öncelik vereceği ve cezalandırmayı en son çözüm yolu olarak uygulayacağını bildirdi.

CUMARTESİ YAPILACAK SINAVA 104 BİN BAŞVURU

Yetkililer, iş yeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı sınavının 21 Aralık Cumartesi günü yapılacağını belirterek, söz konusu sınav neticesinde piyasanın iş güvenliği uzmanı ihtiyacının büyük ölçüde giderileceğine işaret etti.

Buna göre, cumartesi günü yapılacak sınava toplam 104 bin 612 kişi başvuru yaptı. Başvurulardan 16 bin 403'ü A ve B sınıfı uzmanlık için oldu. En fazla başvuru 79 bin 565 ile C sınıfı uzmanlıkta yaşanırken, 8 bin 644 kişi de iş yeri hekimliği için müracaat etti.

ŞUBAT'TA BİR SINAV DAHA OLACAK

Bakanlık yetkilileri, 2014 yılı Şubat ayında A ve B sınıfı iş güvenliği uzmanlığına geçiş için bir sınav daha yapılacağını açıkladı.

Yapılacak bu sınavlar sonucunda çalışma hayatındaki iş güvenliği uzmanı yetersizliği sorununun tamamen çözülmesinin hedeflendiği belirtildi.

Öte yandan yetkililerce, 2014 yılı başında yürürlüğe girecek hükümlerin yalnızca "iş güvenliği uzmanı çalıştırma, iş yeri hekimi veya diğer sağlık personeli çalıştırmaya" yönelik hükümler olduğu ifade edildi.

TOPLANTILARA 30 BİN KŞİ KATILDI 

Bakanlığın iş sağlığı ve güvenliği alanında işverenleri bilinçlendirmek ve kamuoyunun bu konuya olan duyarlılığını artırmak amacıyla 81 ilde 30 bin kişinin katıldığı kanun tanıtım toplantıları düzenlendi. 

Ayrıca, bakanlığın internet sitesinde apartmanlar, kuaförler, lokanta, pastaneler, kasaplar ve çağrı merkezleri gibi mikro ölçekli iş yerlerine "yol gösterici" nitelikte 11 adet risk değerlendirme rehberi yayınlandı.

Yıl sonuna kadar bu rehberlerin 20'ye ulaşması amaçlanırken, yine 10 işçiden daha az işçi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli küçük işletmelerdeki maddi yetersizlik ve bilinç eksikliği gibi faktörler değerlendirilerek, bu iş yerlerinin iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırmalarına destek sağlamak üzere yönetmelik hazırlanarak ve Başbakanlığa gönderildi.

 Piyasanın iş güvenliği uzmanı ihtiyacını karşılamak amacıyla mühendislik ve mimarlık fakültesi mezunlarının tamamına, iş güvenliği uzmanı olma hakkı verildi, C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifika sahibi olanlara A ve B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifika sahibi olabilmesi imkanı sağlayacak sınav hakkı da tanındı.