BIST 10.191
DOLAR 32,26
EURO 34,82
ALTIN 2.403,70
HABER /  DÜNYA

Uzmanlardan hamilelere oruç uyarısı

Uzmanlar hamile oruç tutan hamile bayanlara bir takım uyarılarda bulundu.<br/>Hamile bayanların dengeli bir beslenme yaparak kolaylıkla oruç...

Abone ol

Uzmanlar hamile oruç tutan hamile bayanlara bir takım uyarılarda bulundu.
Hamile bayanların dengeli bir beslenme yaparak kolaylıkla oruç tutabileceklerini kaydeden Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Abdurrahman Dağcı, hamilelik sürecinde beslenmeye dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu
Gebeliğin kadının hayatında beslenmenin öneminin arttığı bir dönem olduğunu ifade eden Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Dağcı, “Bu dönemde dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Artan protein, enerji, vitamin ve mineral ihtiyacı göz önüne alınarak sağlıklı bir beslenme programı ile karşılanmalıdır.’’ ifadelerini kullandı.

’’DOKTORUNUZA BAŞVURUN’’
Oruç tutan hamile kadınların doktoruna başvurması gerektiğini kaydeden Op. Dr. Dağcı “Hamile de olsam oruç tutmaya devam edeceğim diyorsanız mutlaka önce doktorunuzla bu konuyu konuşun. Risk taşıyıp taşımadığınız öğrenin. Eğer herhangi bir sorununuz yoksa dengeli bir beslenme menüsü hazırlayarak oruca başlayabilirsiniz.” dedi.

’’ANNE ADAYLARININ ORUÇ TUTMASI RİSK TAŞIYABİLİR’’
Gebeliğin ilk üç ayı ve son ayında olanlar, diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları, mide ülseri, karaciğer rahatsızlıkları ve ishal şikayeti olanların oruç tutamayacağını aktaran Dağcı, “Bunlara benzer hastalıkları bulunan, anne adaylarının oruç tutması kendi sağlığı ve taşıdıkları bebeğin sağlıklı gelişimi açısından riskler taşıyabilir. Unutmayın iki canlısınız. Gün içinde halsizlik, baş dönmesi gibi benzer durumlarla karşılaşılabilecek sorunları asgariye indirmek için mutlaka sahura kalkılmalıdır. Sahur yapmadan oruç tutulmamalıdır.’’ açıklamasında bulundu.

BESİN TERCİHLERİ
Sahurda hafif ve tok tutucu, protein yönünden zengin besinler tüketilmelidir. Az yağlı peynir, haşlanmış yumurta, pekmez, süt tok kalabilmek ve kabızlığı önlemek amacıyla kepekli ekmek ve yanında sıvı alımına özen gösterilmelidir. İftarı önce hafif menü ile açıp daha sonra diğer yemekler tüketilmeli, tek oturumda bütün yemekler tüketilmemelidir.” dedi.
Hamile bayanların tüketeceği yiyecekler konusunda da bir uyarıda bulunan Dağcı: Her şeyden önce aşırı yemekten kaçınmak gerekir, bu reflüyü ve mide yanmasını arttırabilir, Ayrıca fazla yağlı, şekerli ve tuzlu gıdalardan, demli çayı ve kahveyi de mümkün olduğunca tüketmemek gerekli. Taze hazırlanmış besinler, az yağlı yiyecekler tercih edilmeli, kızartmalardan uzak durulmalı, taze sebze, meyveler seçilmeli ve kararında tüketilmeli, ayrıca ağır tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar tercih edilmelidir.’’
dedi.

’’SU KAYBI BAYILMALARA NEDEN OLABİLİR’’
Hamilelerde su kaybının fazla olduğunu dile getiren Dağcı, “Uzun süren açlık saatleri anne adaylarını olumsuz etkileyebilir. Öncelikle kan şekerinin düşmesine bağlı halsizlik, sinirlilik, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi problemlerle karşılaşabilirler bunun ötesinde uzun süreli açlık, asit üretiminide arttırarak mide şikayetlerinide daha da ağırlaştırabilir. Sıcak günlerde Hamilelerin su kaybı normal kadınlara oranla daha fazladır. Buna bağlı olarak ta bol bol su tüketmeleri tavsiye edilir. Oruç tutulan saatlerde su alamamaları tansiyon düşüklüğüne ve bayılmalara sebep olabilir.

FARZ OLMAYAN DURUMLAR
Oruç İslam aleminin farzlarından olmasına karşın bayanların özel günleri, hamilelik, lohusalık ve benzeri durumlarda farz kılınmamıştır. Bayanlar daha sonra bu dönemlerde tutamadıkları oruçlarını kaza edebilir ya da kefaret ödeyebilirler. Unutmayın! Sağlıklı, hayırlı ve iyi nesiller yetiştirmek annelerin ellerindedir.” dedi.
(İHA)