BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Halkın iradesiyle gelenler aynı şekilde gider

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Mısır’da demokrasiye gölge düşürmek isteyenlere karşı tutumumuz çok açık. Halkın iradesiyle iktidara gel...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Mısır’da demokrasiye gölge düşürmek isteyenlere karşı tutumumuz çok açık. Halkın iradesiyle iktidara gelenler ancak halk iradesiyle gidebilir" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep İl Danışma Meclisi toplantısına katıldı.
Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılan toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriyelilerin gözlerinde hem Türkiye’ye hem de Gaziantep’e şükran duygularını gördüğünü ifade ederek, “Tarihin imtihan yaşattığı dönemler vardı. O sınavlardan geçen milletler tarihe güzel bir sicille yazılır ve hiç kimse bu sicili silemez. 100 yıl sonra büyük bir imtihanın içindeyiz. Ya bu coğrafyadaki kardeşlerimizin dert ortağı olacağız ya da Anadolu coğrafyasına hapsolduğumuz hissi ile oradan kopup ayakta zor duracağız. Biz bugün bu topraklarda onur içinde yaşıyorsak bunları şehitlerimize borçluyuz. Onların unutmadık ve unutmayacağız Yemen, Myammar, Mısır veya Libya’da olması fark etmez. Şehidimizin düştüğü toprak bizim için önemlidir. 100 yüz bin Suriyeli kardeşimiz şehit olurken binlercesi evinden olmuş durumda. Biz onları kaderlerine terk edemeyiz. Biz bu ızdırabı paylaşırken onları ziyaret etmek ve sizlere teşekkür etmek için geldim. Bu millet mademki gariplere sahip çıkmıştır, başı hiçbir zaman öne eğilmeyecektir. Eğer biz bunu yapmasaydık şehitlerimiz ahrette yakamıza yapışır ve hesap sorarlardı” dedi.
Açık kapı politikası nedeniyle iki kez gensoru verildiğini hatırlatan Bakan Davutoğlu, “Açık kapı politikasında iki gen soru önergesi aldık. Ne yapmamız gerekiyordu içinize siner miydi? Sınırın öbür tarafından olsaydı. Asırların getirdiği kardeşliğin diğer tarafta kalması bize yakışır mıydı? Türkiye’ye yakışır mıydı? Gaziantep destanı mazlumun yanında olmamız gerektiğini söylüyor. Biz sorumluluk üstlenmişsek hiçbir zaman zalimin yanında almayacağız ve ebediyete kadar bu milletin başını eğdirmeyeceğiz. Dünyadan koparak bölgelerimizden ayrışarak ayakta kalamayız. Bizi bu coğrafyaya hapsetmek isteyenler bunu başaramayacaklar” diye konuştu.
Türkiye’nin hızlı büyümesine engel olmaya çalışan güçlerin olduğuna da işaret eden Bakan Davutoğlu, “En ufak bir sarsıntıda büyük depremler çıkmak isteyenler çıkacak. Bu milletin yükselmesine set olmak isteyenler her zaman çıkacaktır. Türkiye bir çınar ağacı gibi olursa daha bir çok halk ve millet o ağacın gölgesinde barış ve sükunet bulacak. Oların engellemelerine karşı son 10 yıl içindeki yükselişi daha ileri götürmek için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Güçlü Mısır halkına güvendiklerine de işaret eden Bakan Davutoğlu, “Kimseye hiçbir şey empoze etmeyiz. Kimseye bir diktede bulunmayız, kimsenin iç işlerine karışmayız. Ancak Ortadoğu’daki kardeş halklar ne isterse onların iradesi neyse onların yanında yer alırız. Onların iradesini engelleyen otokratik rejimler, baskıcı rejimler, zulümler karşısında o halkların yanında yer aldık ve almaya da devam edeceğiz. Tunus, Libya ve Mısır’da sadece bugünkü konjonktürel olarak ortaya çıkan siyasal yapılara değil güçlü Mısır halkına güveniyoruz. Şimdi de Mısır’da demokrasiye gölge düşürmek isteyenlere karşı tutumumuz çok açık. Halkın iradesiyle iktidara gelenler ancak halk iradesiyle gidebilir. Gizli açık birçok askeri darbeden geçmiş bir ülkeyi tam demokratik bir ülke haline getirmek için 10 yıl verdiğiniz mücadeleyi göz ardı edip, Mısırlılarda benzer darbe altında yaşasınlar buna razı olsunlar diyip sessiz kalmak bize yakışır mı? Bunun için en başından itibaren bizim savunduğumuz bir grup yada parti değildir. Bizim savunduğumuz seçilmiş bir cumhurbaşkanının iradesidir. Çünkü o seçilmiş cumhurbaşkanı Mısır halkının iradesini yansıttığı için seçilmiştir. Yanlış ve hataları olmuşsa hesabı soracak olan Mısır halkıdır. Başka hiçbir otorite bunun hesabını soramaz” şeklinde konuştu.
Bakan Davutoğlu, idam edilen Başbakan Adnan Mederes’i örnek göstererek, “Nasıl ki rahmetli Menderes’in emanetine sahip çıkmayı siyasi bir borç addetmişsek Mısır’da da aynısını savunuruz. Suriye, Tunus ve dünyanın her yerinde bunu savunuruz. Ama bir oryantalist kafa var. Batıda, bu Ortadoğulular veya bu Müslümanlar kendi başlarına demokrasiyi yaşayamazlar, onlara yarı demokraside yeter diyen bir zihniyet var. Biz buna isyan ediyoruz ve diyoruz ki tarihte en kadim devletleri kurmuş olan bu Ortadoğu halkları bugünde en sistemli siyasi yapıları kurarlar ve bu konuda hiçbir başka milletten geri değildirler. Bugünde Mısır’da her kesim bizim dostumuzdur. Tahrir’de 25 Ocakta sokağa çıkanlara kimi desteklediklerini sormadık. Şimdi de Mısır’da demokrasinin yeniden inşa edilmesi için her türlü çabayı sarf edeceğiz” diye konuştu.
Dış politikalarına da değinen Bakan Davutoğlu, “Türkiye’yi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinde görmek istiyorsak dış coğrafi sınırlarımızı, siyasi sınırlarımızı koruyacağız ama ekonomi sınırlarımızı genişleteceğiz. Ekonomimizi güçlendirmek için ülkeler arasındaki vizeyi kaldırmamız gerekiyordu bunu yapıyoruz. İnşallah kısa zamanda AB ile de vizeleri kaldıracağız. İkincisi serbest ticaret anlaşmalarını birçok ülke ile yapmamız gerekiyor ve bunu da yapıyoruz. Eski İpek Yolunu yeniden hayata geçireceğiz ve Gaziantep bunun yine mineh noktası olacaktır” dedi.
Başkasında borç alan bir süre sonra emirde almaya başladığını ifade eden Davutoğlu, “Bu anlamda başımızın en dik olduğu dönemde yaşıyoruz. Küçük bir çevre sorunundan büyük bir savaş çıkarmaya çalıştılar bir anda Türkiye’yi türbülansa koymaya çalıştılar ama başaramayacaklar. Ayaklarımızın titremesini ve ne yapacağımızı şaşırmamız için bunu yaptılar. Bu topraklara ayak basanlar toprağından eminse hiçbir zaman ayakları titremez” diye konuştu.
(İHA)