BIST 10.289
DOLAR 32,22
EURO 34,73
ALTIN 2.455,57
HABER /  GÜNCEL

Şok gelişme! Kürtler özerklik ilan ediyor

Suriye Kürtleri bölgedeki dengeleri sarsacak bir karar aldı. Bölgede özerlik ilan etmek için düğmeye basıldı.

Abone ol

İNTERNETHABER (ÖZEL İÇERİK) - Suriye'de işler çığırından çıkıyor. Ülkenin Türkiye sınırda bir çok kenti ele geçiren Kürtler, özerlik ilan etme kararı aldı.

Suriye'deki iç savaşta tek kurşun atmadan bir çok kentte yönetimi ele geçiren Kürtler, dengeleri altüst edecek bir adım atıyor.

Karara göre 3 ay içinde geçici bir yönetim ve geçici bir anayasa oluşturulacak. 6 ay içinde seçimlere gidilerek Batı Kürdistan Halklar Meclisi kurulacak.

ÖZERK OLACAKLAR

1 yıldır bölgede denetimi elinde bulunduran Kürtler, özerklik ilanı için çalışmalara başladılar. Özer yönetim kararı, geçtiğimiz yıl başlayan bölgedeki kentleri ele geçirme operasyonunun son adımı.

3 AY İÇİNDE GEÇİCİ YÖNETİM OLUŞTURULACAK

Özerlik çalışmasını Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), başlattı ve bölgedeki diğer Kürt dernekleri ve siyasi partileri de destek verdi. Şimdi özerk yönetim için görüşmeler başladı.

Bu görüşmelerin olumlu sonuçlanması durumunda tüm bu kesimlerden bir Komite oluşturulacak. Bu komite, 3 ay içinde geçici bir yönetim oluşturacak.

ANAYASA DA YAPACAKLAR

Aynı zamanda Kürt Yüksek Konseyi’nin işlevini yerine getirecek olan bu geçici yönetimin ilanından sonra Batı Kürdistan’da geçici bir Toplumsal Sözleşme (anayasa) oluşturulacak.

6 AYA ÖZERKLİK İLANI

Bu çalışmaların öngörüldüğü biçimde 3 ay içinde tamamlanması halinde ise seçim süreci başlayacak. Ardından da geçici yönetim kurma çalışması yapılacak. Anayasayla birlikte özerklik ilanının 6 ay içinde bitirilmesi planlanıyor.